Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Росарио Доусън / Rosario Isabel Dawson

Дата на раждане - 09.05.1979
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Впечатляващата актриса с кубински, пуерторикански и ирландски корени е известна с роли предимно в киното, но след 2008 г. навлиза и в телевизията. Нейната майка е певица, а вторият й баща е строителен работник. Завършва алтернативно училище в Манхатън и гимназия Garland в Гарланд, щата Тексас. През юношеството си е практически бездомна и живее в изоставени апартаменти.

Кариерата на Росарио започва още на 16 години, когато е взета в драмата "Хлапета" (1995 г.) за ролята на сексуално активна тийнейджърка. След този противоречив филм, за нея е трудно да продължи развитието си, но след няколко години влиза в няколко независими филма, а по-нататък и в мейнстрийм хитове със специфичния си земен, провокативен и непредубеден подход към ролите си.

Извън актьорството, Доусън се занимава и с пеене - работи с Принс, участва в музикални клипове. На театрална сцена играе в пиеси като "Двамата веронци" на Шекспир и "Монолози за вагината" на Ив Инслър. През 2005 г. показва певческите си таланти в екранизацията от Крис Кълъмбъс на мюзикъла "Наемът", след като титулярката за ролята забременява. От 2007 г. насам Доусън се занимава и с продуцентство в кино и телевизия чрез притежаваната от нея продуцентска компания "Trybe".

В личния си живот, Доусън има връзка в Лос Анджелес с актьора Джейсън Луис, но се разделя с него през 2006 г. През 2012 - 2013 г. има връзка с британския режисьор Дани Бойл. През 2014 г. осиновява 12-годишно момиче.
Copyright © 2024 Dir.bg.