Летният киносезон идва с 5 въпросителни

02.05.2016 г.
Летният киносезон идва с 5 въпросителниЛятото официално започва на 21 юни, но киното има своя собствен календар, пише "Варайъти". Най-натовареният сезон на Холивуд започва с премиерата на "Първият отмъстител: Войната на героите", която вече е факт по света, а от 6 май - и в САЩ.

Следващите четири месеца от "сезона на пуканките" ще ни донесат продължения, костюмирани герои и злодеи, както и разрушаване на няколко основни града. Ако филмовите студиа изиграят правилно играта на премиерни дати, тя ще им донесе печалби с новите отмъстители, екс-човеци, ловци на духове и стар трекове ("Стар Трек: Отвъд").

Ето и петте въпроса, на които киноаудиторията ще отговори в салоните това лято.

1. Има ли все още значение участието на звезда?
Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Матю Макконъхи и Райън Гослинг са само някои от имената от А-листата, за които се смята, че изписването им над заглавието все още означава нещо. Те привличат публика към филми, които са малко по-предизвикателни, провокативни или поне по-"рошави" от комиксовите блокбъстъри и продължения.

Финансовият трилър "Пулсът на парите" ни връща в ерата на 90-те години с тогавашните филми като "Теория на конспирацията" или "Реална опасност".
"Любезните пичове" с Гослинг и Ръсел Кроу изобилства с черни шегички и препратки към 70-те години, но ще трябва да се пребори с "Angry Birds: Филмът" и с продължението "Да разлаем съседите още веднъж".
Мерил Стрийп ще търси смешното в операта - в биографичната драмедия "Флорънс".
Кевин Харт и Дуейн Джонсън ще се опитат да подкрепят жанра на ченгетата-приятелчета с "Агент и 1/2".
Макконъхи обаче има като че най-трудната задача: да убеди по-лековатата лятна аудитория да се върне към времената на Гражданската война, за да види "Свободният щат".

Ако инвестициите в тези филми се възвърнат, така и звездите в тях ще оправдаят милионите, хвърлени за техните имена. Ако не, тогава ще възникнат въпросителни около комерсиалната им привлекателност.

2. Има ли шанс една анимация да оглави бокс офиса?
4 големи анимации излизат в идните 4 месеца: "Търсенето на Дори" на Disney/Pixar, "Ледена епоха: Големият сблъсък" на Fox/Blue Sky, "Сами вкъщи" на Universal/Illumination и "Angry Birds: Филмът" на Sony. Със сигурност се оформя нещо като "задръстване"...

Това не е съвсем обичайно - миналото лято, например, имаше само две мейджърски анимации ("Отвътре навън" и "Миньоните"), а лятото на 2014 г. преди това бе като пустиня с "Как да си дресираш дракон 2" и третокласното предложение на Дисни "Самолети: Спасителен отряд". Тази година сме свидетели на голяма конкуренция в жанра и на големи инвестиции в анимацията от страна на все повече студиа. Интересен е въпросът, за колко броя такива филми би отделило пари едно семейство?

3. Модерен ли е все още Стивън Спилбърг?
Човекът, който въведе модата на летния блокбъстър с "Челюсти" през 1975 г., не е правил такъв от ужасно много време насам. За последно, той (на снимката) влезе в сезона на пуканките с "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" през 2008 г., а оттогава играе ролята на хроникьор на историята с филми като "Боен кон", "Линкълн" и "Мостът на шпионите".

Това лято обаче - с "Добрият великан" - филммейкърът на "Извънземното" се връща на познатия му терен. Дали на публиката още действа марката "Спилбърг", семейните посещения на кино дали ще предпочетат емоционално него, или някоя от многото анимации?

4. Колко носталгични са кинозрителите?
Филми като "Денят на независимостта: Нова заплаха" и "Ловци на духове" се надяват, че зрителите са много носталгични! Изминаха две десетилетия, откакто "Дeнят на независимостта" направи развлечение от разрушаването на национални паметници, а откакто "Лoвци на духове" (1984) намери хумор в паранормалното, изминаха повече от три десетилетия. Зрителите, които тогава се наслаждаваха на тези произведения, вече са поостарели и отгледали свои собствени деца. Студиата зад тези филми все пак вярват, че могат отново да ги превърнат в хитове.

Такъв бе случаят с "Джурасик свят" миналата година въпреки десетте години разлика: купувачите на билети решиха да превърнат атаките на праисторически динозаври в дело на новите си семейства и заведоха децата си, за да усетят и те същата магия - което се превърна в 1.6 милиарда долара приход за Universal Pictures.

5. Ще постигне ли американският боксофис рекорд в уикенда около Деня на паметта?
Една година е много време - през 2015 г. продажбите на билети по това време потънаха до най-ниското си ниво от 2001 г. насам, особено заради провала на фантастиката "Утреландия". Денят на паметта (за загиналите във войните) се отбелязва в последния понеделник на месец май. През 2016 г. се очаква боксофисът преди този национален празник да се раздвижи от "Алиса в Огледалния свят" и "Х-Мен: Апокалипсис" - това ще бъде и една от най-свирепите конкуренции в новата история! Предишната "Алиса в страната на чудесата" (2010) достигна $1 милиард, а последните X-Men ("Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще от 2014) станаха най-популярните от франчайза с близо $750 милиона. Очаква ни битка в тежка категория за зрителите!

В този случай конкуренцията може да е за добро. Пез 2013 г. "Бързи и яростни 6" се бореха с "Ергенският запой Част III" и "сблъсъкът на титаните" завърши с похарчени над $314 милиона само за четиридневния отпускарски период. Оттогава е и последният рекорд за Деня на паметта, който ще издържи поне още няколко седмици...
Copyright © 2024 Dir.bg.