Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в Цюрих

12.06.2024
Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в ЦюрихКанадският композитор и трикратен носител на „Оскар“  Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на 20-ия филмов фестивал в Цюрих през октомври, съобщи „Холивуд репортър“.

Шор е известен най-вече с емблематичната си музика за филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ на Питър Джаксън.

Освен това канадският композитор ще ръководи международния конкурс за филмова музика на фестивала за неговото 20-о издание. Като председател на журито той ще оценява млади таланти. Всеки от тях ще има за задача да създаде оригинална музика към един и същ 8-минутен късометражен филм. Три композиции ще бъдат изпълнени на живо от оркестъра на Тонхале Цюрих под диригентството на Франк Щробел на 5 октомври. Това ще се случи по време на галата „Кино в концерт“ (Cinema in Concert) в Цюрих в присъствието на тримата номинирани. Печелившата композиция ще получи парична награда в размер на 10 000 швейцарски франка (11 500 щатски долара).

„За мен е чест да дойда в Цюрих за 20-годишнината на фестивала, да получа това признание за цялостно творчество и да оглавя журито на конкурса за филмова музика. Очаквам с нетърпение галавечерта „Кино в концерт“, която ще чества изкуството на музиката във филмите“, каза Шор.

Плодотворната кариера на Шор обхваща над 80 филма, сред които повече от дузина с дългогодишния му сътрудник Дейвид Кроненбърг - от „Скенери“ и „Мухата“ до неотдавнашното участие в конкурса на Кан с The Shrouds („ПокровЧ). Той работи и за режисьори като Джонатан Деми („Мълчанието на агнетата“), Том Маккарти („Спотлайт“) и Мартин Скорсезе („Изобретението на Хюго“). Има и безброй, концерти, опери и други класически произведения.

Фестивалът нарича Шор „един от най-известните композитори на нашето време“, чиято музика е „завладяла хора от всички поколения“.

Наградата на филмовия фестивал в Цюрих за цялостно творчество ще бъде връчена на Шор по време на галавечерята „Кино в концерт“ в Тонхале Цюрих на 5 октомври. Двадесетият филмов фестивал в Цюрих ще се проведе от 3 до 13 октомври.
Copyright © 2024 Dir.bg.