Намирането на Дейвид: Кастинг

Намирането на Дейвид: КастингОще от началото създателите на филма знаят, че ключът към успеха на филма е в намирането на млад актьор, който да може успешно да се превъплъти в необикновения образ на Дейвид. Нужна е комбинация от силата на някой, израснал на улицата, с недоверието, разсмиващата наивност и копнежа за преживяване на истински човешки взаимоотношения и всичко това да бъде събрано в лицето на един човек. Екипът се нуждае от дете, имащо силата и куража да изпълни героичната главна роля в този филм, тъй като Дейвид се появява във всяка ключова сцена от филма. Привлечена е Пипа Хол, която е специалист в избирането на деца-актьори и чиято е заслугата за участието на Джейми Бел в ролята на Били Елиът в едноименния филм, нашумял преди няколко години.

След множество прослушвания, Пол Фейг открива своя Дейвид в лицето на 12-годишното британче Бен Тибър. “В очите му видях тъга и зрялост, каквато трудно може да бъде изиграна”, обяснява Фейг. “Помолих го да прочете няколко реплики и бях разтърсен от представянето му. Лицето му е толкова изразително, че ти става ясно какво е в главата му, дори и без думи. От този момент нататък знаех, че няма връщане назад и че изборът е направен.”

“Това дете без почти никакъв опит влезе в стаята и просто беше Дейвид”, добавя Кари Гренат. “Той излъчва такава горчивина, погледът му е така възвишен, а очите му са толкова изразителни, че дори не е нужно да казва нещо. Той олицетворяваше всичко онова, което искахме да бъде Дейвид и напълно разбираше образа. Извадихме истински късмет, че го открихме.”

В този момент Бен вече е запознат с книгата, тъй като майка му я е прочела на него и братята му, още когато са малки. Той самият е голям почитател на главния герой. “Това, което ме привлича в него е, че се впуска в страхотно приключение”, обобщава той, “и че среща най-различни хора, а докато създава нови приятелства малко по малко открива кой е самият той. Сякаш преди да избяга от лагера, е бил напълно сляп, а след това проглежда за първи път през живота си.”

Независимо че е израснал в съвременна Англия, Бен се старае да придобие представа за това колко труден и страшен е бил животът на Дейвид в лагера, като усилено чете и използва въображението си. “Представям си това място като ужасна утроба”, споделя Бен. “След бягството той сякаш току-що се е родил направо на 12 години, защото абсолютно всичко е ново за него. Той е безстрашен и любознателен, но въпреки това изпитва ужас да бъде сред хора и това продължава да е така до момента, в който той се научава да вярва на околните.”

Колкото повече навлиза в ролята си малкият актьор, толкова по-силно става желанието му сам да прави каскадите си, включително и това да бъде хвърлен във водата от една лодка. “Казаха ми, че ще използват дубльор, ако не искам да го направя сам. Когато видях кораба и колко е високо, веднага се съгласих да опитам. Много исках да го направя. Беше много забавно да вися над водата и съм сигурен, че самият Дейвид нямаше да се поколебае да го направи. Той знае, че трябва да е много смел, за да стигне до Дания.”

След избора на актьора, който ще се превъплъти в образа на Дейвид, продуцентите започват да търсят изпълнители за ролите на онези, които оказват силно влияние върху живота на Дейвид. Джеймс Кавийзъл, когото зрителите видяха в ролята на Иисус Христос във филма “Страстите Христови” на Мел Гибсън, е приятелят и наставник на момчето в лагера Йоханес.

“Пол е написал възможно най-фантастичния сценарий, което ми напомня защо изобщо се захванах с тази професия”, споделя актьорът. Кавийзъл е запленен от своя герой и най-вече от участието му в бягството на Дейвид и завръщането на момчето в свободния свят. “Самият Йоханес преминава през промени, като на преден план в отношенията му с Дейвид е себеотрицанието. В лагер като този, в който се намират, трябва да се грижиш за себе си и да се пазиш, но момчето му разкрива света по непознат за него начин”, разказва Кавийзъл. “Той има шанс отново да се надява и Дейвид е този, който му вдъхва надежда.”

Кари Гренат смята, че Джим Кавийзъл придава на образа кораво, но харизматично излъчване, което особено много допада на децата. “Той създава впечатление на човек, с когото едно дете би искало да разговаря, човек, който си срещнал току-що, но след 10 минути имаш чувството, че те познава повече от всеки друг. Той е от онези хора, на които можеш да се довериш и чиито съвети са по-ценни от съветите на когото и да било”, казва Гренат.

За Кавийзъл отношенията, които изгражда с Бен Тибър по време на снимките, са от особено значение. “Той е страхотно откритие, невероятно талантлив актьор”, коментира Кавийзъл. “Бен принадлежи на тази роля и мисля, че си паснахме чудесно. Работил съм с много деца, но той е един малък ангел. Той притежава мъдростта на възрастен човек, въпреки че е едно малко момче.”

Свой характерен отпечатък върху филма оставя и една от най-титулуваните британски актриси – двукратната носителка на Златен глобус Джоан Плоурайт. Тя се изявява в ролята на Софи, която научава Дейвид как да отвори сърцето си и да вярва отново, след като го приютява в къщата си в Швейцария. Пол Фейг мечтае именно тя да бъде неговата Софи и изпада в истинска еуфория, когато тя се съгласява да участва във филма.

Плоурайт прочита сценария и е силно впечатлена от него: “Мисля, че е много вълнуващ. Това малко момче, сблъскващо се за първи път с истинския свят е като пилигрим, който се среща с доброто и злото, които бродят по света.”

Тя бързо си изгражда собствена визия за Софи. “Тя е един от добрите хора в живота на Дейвид. Софи е самотница като него и веднага застава на негова страна, защото самата тя е загубила малкото си момче и той запълва празнината в живота й. Тя е ексцентрична и много артистична и виждането й за момчето, когато го рисува, е поразително. Смятам, че е един прекрасен образ, защото връща вярата и увереността на едно дете и му помага да изпълни мисията си.”

Пол Фейг казва за актрисата: “Тя беше пълна с чудесни идеи и това много облекчи работата ми. Джоан притежава онази невероятна способност да взема част от сценария и да го превръща в истински, реални моменти, които са толкова вълнуващи, прекрасни и много често доста забавни.”

Режисьорът включва в актьорския състав още нашумели европейски лица, сред които са Христо Шопов, който се превъплъщава в образа на страшния надзирател в трудовия лагер, както и Франческо Де Вито, като приятелски настроения моряк, който помага на Дейвид по време на пътешествието му. Двамата получиха признанието на публиката за изпълненията си на ролите на Пилат Понтийски и апостол Петър в нашумелия хит на Мел Гибсън “Страстите Христови”.
Copyright © 2024 Dir.bg.