За създателите на филма

За създателите на филмаПол Фейг – СЦЕНАРИСТ/РЕЖИСЬОР

Завършилият филмовото училище към Университета на Южна Калифорния Пол Фейг е награден с училищната награда за комедия Джак Оуки през 1984 г. Той започва кариерата си като асистент на продуцента на “Шофьор на такси” Майкъл Филипс, като чете сценариите, които изпращат на Филипс. Той се изявява и като актьор, най-вече в комедийния жанр и участва в сериала на CBS “Неприлични танци”. Сред другите телевизионни поредици, в които можем да го видим, са “Good Sports”, “The Jackie Thomas Show”, “The Louie Show” и “Sabrina The Teenage Witch”. Той се появява и във филми като “Ски патрул” и “Музиката, която правиш” на Том Ханкс.

След като внезапно героят му изчезва от сценария на “Sabrina”, Фейг написва, продуцира и режисира първия си филм - “Life Sold Separately”. Той написва сценария и на “Freaks And Geeks”, прочутия, макар и незадържал се дълго на екран сериал на NBC, за който е номиниран за 2 награди Еми. Наскоро той режисира два от епизодите от поредицата на Fox “Arrested Development”.

През 2002 г. издателството “Random House” издаде неговата първа книга “Kick Me – Adventures in Adolescence” – поредица от хумористични есета за детството и училищните приключения на автора в Мичиган.

Лорън Ливайн – ПРОДУЦЕНТ

Продуцентката Лорън Ливайн израства в Манчестър, Англия, а понастоящем живее и работи в Ню Йорк. Професионалното й развитие в областта на продуцентската дейност започва през 1986 г. с “The Max Headroom Show”.

През 1988 г. тя е една от първите, които се присъединяват към екипа на MTV Europe, която започва да се излъчва в над 25 държави.

През 1992 г. тя напуска поста си на програмен директор и се присъединява към MTV Networks в Ню Йорк. Като вицепрезидент на програмата, тя се явява изпълнителен продуцент на над 16 000 часа предавания. За 4 години тя създава MTV Beach House и ръководи работата по всички предавания на телевизията, сред които са “YO! MTV RAPS”, “120 Minutes” и “Headbanger`s Ball”, както и на филма, посветен на Нирвана, в който е последното телевизионно интервю на Кърт Кобейн.

След 8 години в музикалната телевизия, Ливайн се присъединява към Broadway Video, който по-късно се превръща в Golden Books Family Entertainment, като оглавява филмовия и телевизионен отдел на компанията. Това й дава възможност да осъществи мечтата си да разказва и продуцира истории за семейната аудитория. В продължение на 3 години тя ръководи работата по сериала “Ласи”.

През 2000 г. Лорън Ливайн основава собствена продуцентска компания – “LLPi”. Оставайки вярна на любовта си към класическите семейни забавления, в момента тя работи върху филмовата адаптация на “Bridge to Terabithia” за Walden Media.

КЛАЙВ ПАРСЪНС/ДАВИНА БЕЛИНГ
Films and General Productions Ltd.

Компанията е основана през 1971 г. от Клайв Парсънс и Давина Белинг с финансовата подкрепа на Британската инвестиционна банка, която осигурява средства за създаването на филми. Дружеството развива успешен бизнес, като участва в над 50 проекта в Обединеното кралство и САЩ.

Клайв Парсънс е възпитаник на Оксфордския университет. Той се занимава с бизнесделата на лондонските офиси на гигантите в областта на киното Paramount и Warner Bros.

След стажа си в RADA и LAMDA, Давина Белинг прекарва 6 години в Ню Йорк, където е асистент на бродуейския продуцент Александър Коен. След това работи като помощник на ръководителя на Европейската продукция на Warner Bros.

През 1974 г. Клайв и Давина стават пълноправни съдружници в F&G и се впускат в продуцентската дейност. В периода от 1975 г. до 1984 г. работят върху 9 филма, като си създават име на едни от най-добрите филмови специалисти във Великобритания. Сред заглавията са “Inserts” с Ричард Драйфус, “Scum” с Рей Уинстоун, режисиран от Алън Кларк, “Breaking Glass” с участието на Хейзъл О`Конър и с режисьор Браян Гибсън, “Gregory`s Girl” на Бил Форсайт, “Britannia Hospital” на Линдзи Андерсън. Последните два филма са посочени от критиката като “едни от най-добрите 10 филма на 80-те години на 20-ти век”.

Компанията на двамата продуценти поддържа близък контакт с King`s Road Entertainment - лосанжелоска компания, продуцираща и финансираща филми, в резултат на което Давина в продължение на няколко години е изпълнителен вицепрезидент на  King`s Road, а Клайв е президент на дружеството.

Сред последните проекти на F&G са “Парите на другите” с Дани Де Вито и Грегъри Пек, “A Business Affair” - англо-френска продукция с участието на Кристофър Уокън, Джонатан Прайс и Карол Буке, “Чай с Мусолини” на Франко Дзефирели, в който можем да видим звезди като Джуди Денч, Шер, Джоан Плоурайт, Маги Смит и Лили Томлин, англо-италианско-ирландската копродукция “How Harry Became a Tree” на Горан Паскалевич, както и “Калас завинаги” с участието на Джереми Айрънс и Фани Ардан, чиято премиера беше на 16 септември 2002 г., когато се навършиха 25 години от смъртта на великата оперна прима Мария Калас.

В момента компанията работи върху “The Bitter Sea”, епична любовна история, която ще бъде заснета в Китай от режисьора Роджър Спотисууд.

От 1989 г. насам F&G продуцира и множество телевизионни програми, сред които са “Kit and the Widow-Lavishly Mounted”, “Mounting the Hustings”, четири серии на детската поредица “Harry`s Mad”, “The Queen`s Nose”, екшън поредицата “Call Red”, семейният филм “The Greatest Store in the World”, излъчен на Бъдни вечер през 1991 г., който постига забележителните 40 % гледаемост, “Gypsy Girl”, “Green-eyed Monster”, 4-часовият сериал “Ханс Кристиян Андерсен” и др.

Роман Осин – ОПЕРАТОР

Осин е възпитаник на Лондонския фотографски колеж, който започва кариерата си като режисьор на музикални видеоклипове. В резултат на добрата си работа е избран от Съвета по изкуствата да ръководи работата върху три филма за танци.

През това време той прави изложби на фотографиите си в Лондон. Желанието му да постигне визуално съвършенство го води към операторското майсторство. Той се обучава във Националното филмово училище в Бийкънсфилд, Англия, като заснема документални филми, драми, музикални видеоклипове и реклами до дипломирането си през 1995 г.

Сред проектите, върху които е работил, са “No Turn Left Unstoned” – документален филма за The Pretenders, “How I became An Indian”, който печели сребърна награда на филмовия фестивал в Чикаго и “Spindrift”, отличен на Фестивала в Берлин като най-добър късометражен филм.

Роман си партнира за първи път с Азиф Кападиа при създаването на “Sheep Thief”, който получава наградите на филмовите фестивали в Поатие, Брестанд и Тел Авив. Той е номиниран за Златна палма на фестивала в Кан, а през 1997 г. печели Специалната награда за операторско майсторство на Фестивала в Тексас.

Двамата работят заедно и върху “Воинът”, който също е отличен с множество награди по целия свят, включително за най-добър британски филми и за най-добър дебют.
Роман Осин е оператор на “Under the Stars” на режисьора Христос Георгиу и на предстоящия да излезе “Big Girls Don`t Cry” на Мария Ван Хеланд.
Copyright © 2024 Dir.bg.