Новини и акценти от 5-тото издание на So Independent София

17.10.2014 г.
Новини и акценти от 5-тото издание на So Independent СофияНовини и акценти от 5-тото издание на So Independent София

Петото издание на Фестивала на американското независимо кино Sofia Independent Film Festival ще се състои в София от 24 октомври до 1 ноември 2014 г. Пълната програма на фестивала можете да намерите на: www.soindependentfilmfest.com

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г.

Акценти в програмата на So Independent тази година са:

Ловец на лисици / Foxcatcher

Когато Марк Шулц, състезател по свободна борба и носител на златен олимпийски медал, е поканен от мултимилионера Джон Дюпон да се премести в неговото имение, за да помогне да се състави отбора за Олимпиадата в Сеул 1988 и да тренира в изключително модерния му тренировъчен комплекс, Шулц приема възможността веднага. Той се надява да се съсредоточи върху тренировките и най-после да излезе от сянката на брат си Дейв.

Камшичен удар / WhiplashGood People

Андрю, обещаващ 19-годишен барабанист в манхатънска музикална школа със свирепа конкуренция, изобщо не иска да бъде просто музикант.

Преследван от провалената писателска кариера на баща си и белязан от ужаса, че посредствеността може да е наследствена, Андрю непрестанно се стреми към съвършенство.

Животът какъвто е / Life Itself

През 2013 почина Роджър Ебърт - безусловно най-известният и най-влиятелен американски филмов критик.

Базиран на неговите мемоари със същото име “Животът какъвто е” разглежда впечатляващия и богат път на Ибърт - от политически ангажиран новинар до главен кинокритик на “Чикаго Сън Таймз” и носител на наградата Пулицър.

Франсис Ха / Frances Ha

Франсис живее в Ню Йорк, но не притежава жилище. Франсис е асистентка в танцова компания, но всъщност не е танцьорка. Франсис има най-добра приятелка на име Софи, но те всъщност са престанали да си говорят. Франсис се впуска с главата надолу в мечтите си, въпреки  че вероятността те да се реализират намалява.

Принизяването / The Humbling

Специална прожекция представена от част от продуцентския екип на филма. Режисьор Бари Левинсън, в главната роля - Ал Пачино.

Уморен от славата, театралната звезда Саймън Акслер се бори да открие отново  желанието си за живот. Малко преди да се пречупи окончателно, той намира мотивация в младата и похотлива лезбийка Пегин Стейпълфорд. Връзката им започва да се развива, но Саймън намира за много трудно да следва ритъма на младата Пегин.

Добряците / Good People

Младата американска двойка Том (Джеймс Франко) и Ана Рийд (Кейт Хъдзън) натрупва сериозен дълг, ремонтирайки семейното жилище на Ана в Лондон. Изправени пред опасността да изгубят мечтата си да създадат дом и семейство, те откриват, че наемателят от долния етаж е убит и е оставил $400 000 в кеш. Въпреки първоначалното си колебание, Том и Ана измислят прост план: единственото, което трябва да направят е тихичко да приберат парите и да използват само необходимото за да изплатят дълга си.

Но когато започват да се увличат и да харчат парите без да могат да спрат, изведнъж попадат под прицела на смъртоносен противник - крадецът, който ги е откраднал първоначално. От там нататък всичко се обръща наопаки и лоши неща започват да се случват на добрите хора.


Нашите нови партньори:
Бороспорт подкрепя So Independent и неговата селекция от филми за екстремни спортове. На прожекциите на филмите „199 Живота: Историята на Травис Пастрана“/199 Lives: The Travis Pastrana Story, „Серо Торе“/Cerro Torre, „Разбиването“/The Crash Reel и българският “Следи” зрителите ще имат възможност да се насладят на филмите и да спечелят награди от зимния курорт.

За първи път наш партньор е и компанията Овъргас. Благодарение на тяхната подкрепа зрителите ще видят един от победителите в международната програма на Трайбека Филм Фестивал, руския филм „Няма да се върна“, както и серията от заглавия с награди от международния конкурс на Сънданс Филм Фестивал 2014 г.

Нашите партньори от Ню Бояна подкрепиха Со Академия 2014. С тяхната подкрепа от САЩ ще пристигнат лекторите Владимир Тодоров (анимация, специални ефекти) и Джеймз Джерманок (продуцент, режисьор, кастинг агент и лектор). С подкрепата на независимата филмова компания ще бъдат показани и филмите на Милениум Пикчърс: Good People, The Humbling и Stonehearst Asylum.

За първи път наш партньор са и сладкарници “Неделя” които подкрепят независимото кино и осигуряват безплатната прожекция на култовия филм на Годфри Реджо “Посетители”. Сладкарниците осигуряват за публиката на So Independent 2014 от прочутите си торти.
Copyright © 2024 Dir.bg.