студентски филмов фести..."/> Кино

Студентският филмов фестивал "New Wave" е до днес, 58 филма от 12 държави

24.01.2015 г.
Студентският филмов фестивал Международният студентски филмов фестивал „New Wave" се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес" на Нов български университет. Информационният щанд на фестивала се намира във фоайето на кино Одеон в София, а официалното му закриване и церемонията по награждаването е днес от 18:30 ч.

Конкурсната програма протече в 6 раздела в два поредни дни - четвъртък и петък, в категориите анимация, игрални филми и документални филми. Кандидатствали са 1600 заглавия, селектирани са 58.

Директор на фестивала е проф. Людмил Христов, който при откриването му на 21 януари подчерта, че покрива страните от Балканския полуостров и държавите около Черно море - поради наличието на подадени заявки от страни като Северна Корея и Монголия.

Селекционната комисия бе с членове доц. Правда Кирова, доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, Пенчо Кунчев и режисьора Атанас Христосков, а лентите се състезават за следните награди:
- "Grand Prix"
- „Най-добър чуждестранен игрален филм”
- „Най-добър български игрален филм”
- „Най-добър документален филм”
- „Най-добър анимационен филм”
- „Награда за режисура”
- „Награда за сценарий”
- „Награда за операторско майсторство”
- почетна награда "Honoris Causa"
- награда на публиката.

Журито е с председател проф. Боян Биолчев (писател и преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет) и членове -  Вяра Анкова (генерален директор на БНТ), Стефан Командарев (режисьор, сценарист, продуцент), Весела Данчева (аниматор) и Асен Блатечки (актьор).

За приза на публиката се гласува именно в днешната събота, когато е закриването на феста. Гласува се на място, на щанда на фестивала в кино Одеон, от 11 до 17 ч. Всеки има право да даде веднъж гласа си за един филм от цялата състезателна програма.

Входът за церемонията по награждаването е свободен.
Copyright © 2024 Dir.bg.