Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Брус Лий / Bruce Lee

Дата на раждане - 27.11.1940
Място на раждане - Сан Франсиско, Калифорния, САЩ

Макар и роден в Сан Франсиско, Брус Лий отрасва в Хонконг. Родителите му (баща му е китаец, а майка му – от смесен брак между германец и китайка) са киноактьори и той съвсем малък има възможността да участва в няколко китайски филма. Изучава уинг чун, стил в кунг фу. През 1959 г. заминава за Сиатъл, за да завърши гимназиалното си образование. Получава диплома от техническото училище "Едисон" и се записва във Вашингтонския университет като студент по философия. Там Лий среща и бъдещата си съпругата си Линда, женят се през 1963 г.

След като завършва университетското си образование, Лий започва да играе в телевизионния сериал “The Green Hornet”. При завръщането си в Хонконг се снима в още филми и става все по-популярен. Междувременно учи в няколко школи по бойни изкуства и след като не остава удовлетворен от никоя от тях, създава три собствени стила с намерението дa създаде по-опростено и практично бойно изкуство, както и подробна тренировъчна система за общо физическо състояние. Дан Иносанто по-късно получава най-високия сертификат в стиловете на Лий и е широко признат за най-добрия му ученик преди ненавременната смърт на учителя си. Сред учениците на Брус Лий са още Стив Маккуин и Джеймс Кобърн, а най-известен е актьорът и шесткратен световен шампион по карате Чък Норис.

Уинг чун е единственият стил, който Лий е изучавал формално, под ръководството на майстора Ийп Ман Ли. По-късно изучава и други стилове кунг фу, борба, джиуджицу и много други бойни изкуства чрез литературни източници и контакти с други майстори. Много съвременни инструктори, в опит да рекламират себе си или своите школи, правят недоказуеми изявления, че са се учили от – или са преподавали на - Брус Лий. Това е основната причина, която кара Брус, а по-късно и Иносанто, да установят много строги правила за получаването на сертификат.

Говори се, че Лий е използвал електрлически стимулатор при тренировките си, за да подсили своите не особено обемни мускули. Но със или без стимулатор е факт, че Лий съумява да добие почти свръхчовешки физически умения. Кадри с бойни сцени от филмите с Лий често вървят в забавено темпо, защото движенията му са толкова бързи, че изглеждат размазани. Неговата мания по добрата физическа форма си личи в личните му бележки и дневника му.

Актьорът, който многократно демонстрирал лицеви опори на два пръста и своя прочут "удар от един инч", е всестранно развита личност - както с доброто си академично образование, така и в областта на бойните изкуства. Освен това е бил и и много добър танцьор – шампион на Хонконг по ча-ча за 1958 г.

На 20 юли 1973 г. Лий трябва да обядва заедно с актьора, играл Джеймс Бонд - Джордж Лейзънби, и да разговарят за бъдещ съвместен филм. Но Лий не идва в уреченият час и когато Лейзънби и агентът на Лий отиват да го потърсят в хотелската му стая, го откриват мъртъв. Погребан е в сиатълското гробище Лейк Вю. За причината на смъртта му циркулират различни слухове, но официалното лекарско заключение е мозъчен оток, в резултат на алергична реакция към обезболяващи медикаменти.

Въпреки неголемия брой на филмите, в които е участвал, Брус Лий се превръща в киноикона и олицетворява малкия човек, който става образец на физическо съвършенство и непобедимост в персонална схватка. Славата му разпалва и последвалия огромен интерес към китайските бойни изкуства на Запад.
Copyright © 2024 Dir.bg.