Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Роджър Рийз / Roger Rees

Дата на раждане - 05.05.1944
Място на раждане - Абъристуит, Уелс, Великобритания

Уелският актьор и режисьор е гражданин на САЩ от 1989 г. насам. Подобно на други британски актьори от своето поколение, той има обучение във визуалните изкуства - учи рисуване и литография в училището по изящни изкуства "Slade" в Лондон, а едни от първите му платени ангажименти са като сценограф. Израствайки в Лондон, Роджър играе в църковни продукции и в бойскаутски постановки.

Роден в семейството на продавачка в магазин и полицай, Рийз започва да се занимава целодневно с актьорство в средата на 60-те години. Кандидатства няколко пъти в Кралския Шекспиров театър и едва след 4-тия път го приемат. Това се случва през 1968 г., за да се превърне в звезда на Бродуей, САЩ в началото на 80-те години с постановката "Животът и приключенията на Никълъс Никълби", за която е удостоен с наградите "Оливие" и "Тони". Получава и номинация за "Еми" за телевизионната версия на пиесата.

Към този момент вече има няколко телевизионни филма зад гърба си, но дебют на голям екран прави през 1983 г. в американската биографична драма "Star 80". Играе в независими филми и в няколко британски и американски телевизионни сериала. Като цяло обаче остава човек на театъра, като прави и вторична кариера като драматург и театрален режисьор.

В личния си живот, Роджър Рийз е в хомосексуален брак от 2011 г. със съпруга си, американския драматург и актьор Рик Елис, с когото живеят заедно в Манхатън още в периода 1982 - 1996 г. Умира (от рак) на 10 юли 2015 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.