Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ричард Гиър / Richard Gere

Дата на раждане - 31.08.1949
Място на раждане - Филаделфия, САЩ

Откакто Ричард Гиър си спечели слава в началото на 80-те години с участието си във филми, като "Американско жиголо " и "Офицер и джентълмен", а десетилетие по-късно и в "Хубава жена", за него се утвърди представата за "фатален красавец". Бракът му със супермодела Синди Крофърд още повече затвърди това клише и все по-малко бяха тези, които се замисляха за произхода на този на пръв пъглед холивудски бонвиван.

А всъщност той е роден в най-обикновено фермерско семейство с холандски корени, живяло в щата Масачузетс, сред просторите на Средния Запад в дълбоката американска провинция. Затова и на младия Ричард не му е било нужно специално да се вживява в атмосферата на селския живот при заснемането на продукции като "Дни на жътва" или по-късния "Съмърсби". Също не е имал никакви проблеми и за превъплъщението си в строителен работник за "Кръвни братя" или пък във фермер от Айова за "Далече от дома". Ричард Гиър си е кръвно свързан по рождение с подобни персонажи от провинцията.

Прочутият днес актьор е второто от пет деца в семейството. Бащата бил застрахователен агент, а майката - домакиня. Ричард от малък се занимава с музика - пише и текстове за песни. Завършва "North Syracuse Central High School" през 1967 г. Получава спортна стипендия (в училище се занимавал с гимнастика), която му помага да постъпи в Масачузетския университет, където изучава философия и драматично изкуство. Прекратява следването си, за се посвети на театъра, а за известно време даже се подвизава и в една рок-група. Поверяват му водеща роля в рок-мюзикъла "Брилянтин" ("Grease", 1973), поставен в Лондон. През 1975 г. Гиър дебютира в епизодични роли в киното, но много скоро е забелязан заради изпълнението си във филма с участието на Даян Кийтън "В търсене на мистър Гудбар" (1977). На следващата година получава главната роля във филма на Терънс Малик "Небесни дни" (1978).

Цялата 1978 г. посвещава на пътуване из Непал, където изследва живота на будистките монаси и тибетските бежанци. Оттогава свързва съдбата си с тази на Тибет и дори самият той става будист.

В САЩ се завръща през 1980 г. и изпълнява на сцената на Бродуей ролята на затворник в концентрационен лагер в пиесата "Bent", за която е отличен с наградата "Theatre World Award". През същата година изпълнява и култовата си роля във филма на Пол Шрайдър "Американско жиголо". Две години по-късно се отправя на пътешествие из Хондурас, Никарагуа и Салвадор - точно по времето на гражданската война там. Посещава много бежански лагери.

Става широко известен след сполучливите си превъплъщения в трилъра на Майк Фигис "Вътрешни афери" (1990) и романтичната мелодрама "Хубава жена" (1991). Ричард е посочен от сп. "People" за един от красивите мъже на света през 1991 г. Следващите му роли, макар и интересни, не добавят много към вече завоюваната слава. В съдебната драма "Първичен страх" (1996) Ричард Гиър остава в сянката на превъзходния Едуард Нортън. През 1997 г. излизат два филма с негово участие, които се оказват доста успешни - "Чакалът" и "Червеният ъгъл". През 2002 г. Ричард Гиър посвещава много време, за да се подготви за изпълнението си в мюзикъла "Чикаго", за който е отличен заслужено със "Златен глобус" и номиниран за наградата "Оскар".

През 1991 г. Гиър се жени за популярната манекенка Синди Крофърд. Бракът им се разпада през 1995 г. Впоследствие живее с актрисата Кери Лоуъл, от която има син, роден на 6 февруари 2000 г. С нея сключва и брак през 2002 г., но се разделят през 2013 г. и развеждат през октомври 2016 г. След раздялата с Лоуъл, до 2014 г. Гиър се среща с индийката Падма Лакшми, кулинар и тв водещ, а от 2015 г. излиза с 34 години по-младата от него испанка Алехандра Силва, управител на хотел. За нея се жени през април 2018 г., имат син от февруари 2019 г.

Филмография

Актьор: Вечерята Най-екзотичният хотел Мариголд 2 Пълен т*шак Бруклинските стражи Амелия Нощи в Роданте Няма ме Ловът на Хънт Измамата Сезонът на буквите Ще танцуваме ли? Изневяра Послания от мрака Чикаго Д-р Т. и жените Есен в Ню Йорк Булката беглец Червеният ъгъл Първичен страх Първият рицар Точка на пресичане Г-н Джоунс Съмърсби Вътрешни афери Хубава жена Без милост Офицер и джентълмен Американски жиголо

Новини

Раздадоха 76-ите награди „Златен глобус“ 2019 "Изгубеният град Зед" поведе в специалния бокс офис "Man Down" с Шая ЛаБаф с куриозен бокс офис Ричард Гиър с награда за цялостно творчество от кинофорума в Сан Франсиско Ричард Гиър - в драмата “Arbitrage” Заповед за арест на Гиър Гиър вбеси милиони индийци Седем души ще се превъплътят в Дилън Детска срамежливост превърнала Ричад Гиър в актьор Джей Ло танцува танго с Ричард Гиър
Copyright © 2024 Dir.bg.