Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Гари Синийс / Gary Sinise

Дата на раждане - 17.03.1955
Място на раждане - Блу Айлънд, Илинойс, САЩ

Роден в семейството на филмов монтажист, Гари Синийс завършва гимназия в Хайланд Парк край Чикаго, където свири и в музикални групи. По-късно разказва, че дължи любовта си към театъра и актьорството на учителката си по драма. През 1974 г., 19-годишен, съосновава театър Steppenwolf в Чикаго, първоначално в мазето на една католическа църква. Театърът се развива, а Синийс играе и режисира. Постановката на „Истински Запад” по Сам Шепърд е успешна извън Бродуей, като в нея Гари Синийс играе с Джон Малкович, а с "Гроздовете на гнева" по Джон Стайнбек дебютира на Бродуей, в театър Cort през 1990 г. През 1996 г. е номиниран за награда "Тони" за „Погребаното дете“ по Сам Шепърд.; има още две номинации за "Тони" - от 1990 г. и от 2001 г.

Холивудската кариера тръгва с режисирането на два епизода от сериала "Crime Story" (1986 г.), а през 1988 г. криминалната драма "Miles from Home" с Ричард Гиър носи на Синийс номинация за Златна палма в Кан.

Като актьор, Синийс дебютира в пълнометражното кино с роля във военната драма "A Midnight Clear" (1992 г.). През същата година съчетава актьорския с режисьорския си талант, за да направи аплодираната от критиката драма "За мишките и хората" по Стайнбек. За изпълнението си във "Форест Гъмп" (1994) е номиниран за Оскар за поддържаща роля. Следващата година играе с Том Ханкс в "Аполо 13", след което в биографичната тв драма на HBO "Труман", която му носи Златен глобус, номинация за Еми и професионална награда от Гилдията на екранните актьори. След 2004 г. практически не снима в кино и се отдава основно на телевизията.

Със световна популярност са актьорските му превъплъщения в телевизионните сериали "От местопрестъплението" и "Престъпни намерения". През 2003 г. получава и първата си диплома за висше образование - от колежа „Amherst“ в Амхърст, Масачузетс.

В личния си живот е женен от 1981 г. за актрисата Мойра Синийс, която познава от театър Steppenwolf и с която имат 3 деца - две дъщери, една от които е актриса, и син, който е актьор. В обществената си дейност, Синийс съосновава програмата "Operation Iraqi Children" за подпомагане на деца в региони с военни действия, която действа от 2004 до 2013 г. и е награден за заслугите си с медал от президента на САЩ. През 2012 г. създава фондация "Gary Sinise Foundation", с която подпомага военни болници и строителството на специални жилища за военни инвалиди.
Copyright © 2024 Dir.bg.