Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Малкълм Макдауъл / Malcolm McDowell

Дата на раждане - 13.06.1943
Място на раждане - Лийдс, Йоркшър, Великобритания

Малкълм Макдауъл, се ражда като Малкълм Тейлър, на 13 юни, 1943 г. в Лийдс (Англия). Като юноша работи в семейният пъб, докато баща му пропива печалбата и заведението фалира, а след това – като търговски пътник, който продава кафе в Йоркшир. Приблизително по това време Макдауъл се увлича от театъра, записва се в курсове по акстьорско майсторство, където го завежда негова приятелка, и скоро започва да играе в провинциални театри.

В началото на 1963, с дебюта си на голямата сцена в пиесата „Хенри V”, Макдауъл предизвиква малък фурор. От 1964 година в продължение на година и половина младият актьор играе в Кралската Шекспирова трупа. През 1965 Макдауъл започва да се снима и в продукции на британската телевизия. През 1967 режисьорът Линдси Андерсън, станал впоследствие най-добър приятел на Макдауъл, забелязва младия актьор и през 1968 му дава роля във филма си „Ако”, с което го превръща в звезда от национален мащаб.

По-късно те отново работят заедно в „О, щастливецо!” (1973) и `Болница „Британия”`(1982).

След работата си в „Ако”, през 1971 Макдауъл е поканен от Стенли Кубрик (с когото също стават близки приятели) и играе главната роля във филма „Портокал с часовников механизъм”. Ролята в този филм носи на Макдауъл международно признание и номинация за „Златен глобус”.

Прес 1980-та Макдауъл изиграва една от най-известните си роли в скандалния филм на италианския режисьор Тинто Брас, „Калигула”. По това време изглежда, че нищо не може да попречи на по-нататъшното развитие на звездната му кариера, но нездравият начин на живот и прекаляването с някои химически субстанции, бързо състаряват актьора, който за кратко се превръща от тъмнокос младеж в посивял старец. През 80-те Макдауъл играе предимно незначителни роли в посредствени филми.

Но през 90-те все пак успява да повдигне малко нивото с роли като тази на адмирал Толвин в „Wing Commander III” (1993), снима се и в „Startreck: Поколения” (1994), и в „Tank Girl” (1995). Работи много интензивно и за американската телевизия.

За почти 40 години работа в киното Малкълм Макдауъл се е снимал в повече от 100 филма. През последните десетилетия той се специализира в изпълнението на отрицателни персонажи. „Върха” на кариерата му в това отношение е превъплъщението му като украинския сериен убиец и канибал Андрей Чикатило в „Звярът”.

Днес Макдауъл е далеч от звездния си блясък и от качеството на филмите, в които се снимаше в края на 60-те и през 70-те години. Но в редките случаи, когато попадне на добър материал и режисьор, отново успява да покаже, че талантът му още е жив - както направи в „Цареубиец” (1991), на руския режисьор Карен Шахназаров. Да се надяваме, че отново ще намери филм, с който да припомни и на по-младото поколение зрители, защо още не е забравен.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.