Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Любиша Самарджич / Ljubisa Samardzic

Дата на раждане - 19.11.1936
Място на раждане - Скопие, Македония

Популярният югославски актьор, станал любимец и на българите с участието си в тв сериалите "Горещ вятър" от 1980 г. (и песента "Дай рибу") и "Полицаят от Петльово Бърдо" от 1993 г., е роден в миньорско семейство в Скопие - по онова време градът е част от кралство Югославия.

Талантът му е открит в ранна възраст и той получава стипендия от изтъкнатия режисьор Б. Ступица. След като завършва Белградската академия за драматични изкуства и изиграва няколко роли в театър „Ателие 212” в Белград, получава роля във филма „Igre na skelama” (“Игра на скелето”, 1961 г.). Преживяването толкова му харесва, че решава да напусне театъра и да си търси късмета във филмите. Няколко години по-късно вече получава главни роли в някои от най-популярните и влиятелни филми, правени в Югославия по това време, и скоро се превръща в един от най-популярните киноактьори в страната наред с Бата Живойнович, Милена Древич и Борис Дворник.

През 80-те години и по време на разпадането на Югославия, актьорската му кариера започва да запада, но тогава Самарджич - заедно със сина си Драган - основава собствена продуцентска компания "Cinema Design". Компанията не само преживява трудните времена и санкциите на ООН срещу остатъците от Югославия, но и продуцира няколко много успешни филма, става популярна в бившите югославски републики.

Като актьор е участвал в над 150 филма, носител е на 6 югославски награди за най-добър актьор, както и на награда от Венецианския кинофестивал през 1967 г. за участието си в „Утро”. През 1999 г. Самарджич за първи път опитва силите си и като режисьор с излязлата следващата година военна драма, югославско-италианска продукция „Небесна кука” ("Nebeska udica"). Вторият му режисьорски филм е „Наташа” (2001), а третият – „Гъше перо” - е показан в София в началото на ноември 2004 г. в рамките на Киномания. През 2011 г. излиза деветият му режисьорски проект - "Мирис на дъжд над Балканите" в жанра романтична военна драма.

В собствените си филми, Самарджич участва само в малки роли. Обяснението - „Не съм Клинт Истууд, не разполагам с такива бюджети, че да играя главни роли във филмите си, докато помощник-режисьорите стоят зад камерата”.

Актьорът живее и работи в Белград със съпругата си (Миряна до смъртта си на 8 септември 2017 г. – заедно са от 1960 г.). Има две деца и две внучета.
Copyright © 2024 Dir.bg.