Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Анжел Вагенщайн / Angel Wagenstein

Дата на раждане - 17.10.1922
Място на раждане - Пловдив

Анжел Раймонд Вагенщайн (Джеки) е сценарист, писател, народен представител от БСП през 1990-1991 г. Роден е в семейство на сефарадски евреи, по-малкият му брат е Емил Вагенщайн, оператор (1930-1996). Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини, след амнистия семейството се завръща в България. По време на Втората световна война участва в антифашистка бойна група, става партизанин, през 1944 г. е осъден на смърт. Офицер е на френския "Орден за заслуги", основан от президента Шарл дьо Гол след войната като награда за принос в антифашистката съпротива.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми - игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий "Звезди" (1959 г.) е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал. Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. Сред по-известните му произведения са сценариите на филмите "Гоя, или Тежкият път на познанието" (1971), "Допълнение към закона за защита на държавата" (1976), "Звезди в косите, сълзи в очите" (1977), "Борис I" (1984), "След края на света" (1998).

Преди 1989 г. става член на Комитета за защита на гр. Русе, който е зародиш на опозиционните движения у нас в онова време. През 1990-те години се посвещава на литературата и публикува романите "Петокнижие Исаково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", преведени и издадени в цяла Европа и САЩ. Лауреат е на международни държавни и литературни награди, сред които международната годишна награда на парижката Сорбона за романа "Далеч от Толедо", Европейската награда за литература "Жан Моне" за романа "Сбогом, Шанхай".

Женен е, има двама синове – Раймонд и Пламен.
Copyright © 2024 Dir.bg.