Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Бил Козби / Bill Cosby

Дата на раждане - 12.07.1937
Място на раждане - Филаделфия, Пенсилвания, САЩ

През своята дългогодишна кариера известният американски телевизионер изминава пътя от комедиант в нощни клубове до световноизвестна звезда и един от най-обичаните хумористи в САЩ. William Henry Cosby Jr. e роден в семейството на военен моряк и домашна прислужница. В училище среща съученици, които години по-късно ще станат редовни персонажи в хумористичните му текстове: Дебелия Албърт, Чудатия Харолд, Мълчаливия Доналд и много други. Въпреки че по-късно Козби често подчертава огромното си уважение към образованието, по онова време той напуска гимназията, за да тръгне по стъпките на баща си и да се запише във военноморския флот. 4 години по-късно е приет за студент в университета Темпъл със спортна стипендия.

По това време приятели, забелязали естественото му чувство за хумор, го съветват да пробва силите си в местните нощни клубове и той се съгласява. Ентусиазиран от въодушевения отклик на публиката, през 1962 вече представя комедийните си монолози в нюйоркския клуб Gaslight Cafe в Гринич Вилидж. На следващата година е поканен да участва в популярното "The Tonight Show" по телевизията. Оттогава Козби се превръща в един от основните стълбове на американската телевизия.

Ролята, с която прави големия си пробив, е в сериала "Аз, шпионинът" (1965 - 1968). Козби печели две от общо петте си награди „Еми” за ролята си на тайния агент на ЦРУ. Същевременно той става и първият афроамерикански актьор-звезда в седмичен телевизионен сериал. Следва поредица от комедийни албуми, телевизионни шоута и книги, включително и създаването на анимирания сериал "Fat Albert and the Cosby Kids" (1972 - 1985) с деца от бедняшките предградия, които се сблъскват с проблемите на всички деца - от побойниците в квартала до пристигането на нов член в семейството. Козби се появява в началото и края на всеки от епизодите, за да затвърди позитивните послания и да окуражи децата да говорят за проблемите си с приятелите и семейството си.

Интересът на Козби към образованието и децата го вдъхновяват да вземе магистърска и докторска степен по педагогика от университета в Масачусетс. Неговата загриженост за по-младото поколение рефлектира в много от проектите му, включително и серията с детски книги с главен герой "Малкия Бил". Книгите са посветени на сина му Енис, застрелян на 27 г. при опит за грабеж (през 1997). Енис е страдал от дислексия и е искал да работи с деца, страдащи от подобни заболявания.

Най-голям успех на Козби му носи незабравимият ситком "The Cosby Show", излъчвано от 1984 до 1992 г. по NBC. В него той е в ролята на доктора-акушер Клиф Хъкстейбъл, глава на афроамериканско семейство от средната класа. Здравите връзки в сближеното семейство са добра основа за решаването на проблемите и илюстрация за философията на Козби относно расовите проблеми. Вместо да посочва разликите между хората от различни раси, Козби казва, че предпочита да показва "общите, универсални неща, които преживяват". Тази философия намира много добър отзвук и шоуто става незабавен хит, с дълго продължила популярност.

Козби и съпругата му Камил, потомка на Ейбрахам Линколн и също с докторска степен по педагогика, имат още 4 дъщери. Двамата подпомагат различни общественополезни каузи, най-често свързани с образованието.

През май 2016 г. съдът в Нористаун, Пенсилвания дава ход на наказателно дело срещу Козби по над 50 обвинения в сексуално насилие срещу жени.
Copyright © 2024 Dir.bg.