Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Колин Фърт / Colin Andrew Firth

Дата на раждане - 10.09.1960
Място на раждане - Грейшот, Хемпшър, Великобритания

Големият английски филмов, телевизионен и театрален актьор е роден в академично семейство - майка му преподава сравнителна религия в Оупън университет, а баща му - история в Университетския колеж Уинчестър. Има брат и сестра, които днес също са актьори. Трима от дядовците и бабите му са мисионери на методистката църква и Колин изкарва ранното си детство в Нигерия с тях. От 5-годишен е за постоянно в Англия, където постъпва в училище в Уинчестър, а по-нататък има две години в драматичен колеж в Лондон. Там е "открит" за театъра, когато играе Хамлет в края на следването си.

Започва да играе в театъра, откъдето е привлечен да изиграе своя роля и в киноекранизация на пиеса. Следват разнообразни характерни роли в кино и телевизия. За образа на лейтенант Робър Лорънс от биографичната военна тв драма "Tumbledown" (1988 г.) получава признанието "най-добър актьор" от Кралското телевизионно дружество, както и номинация от Британската академия (BAFTA). Следващата му номинация за BAFTA е за телевизионната версия на "Гордост и предразсъдъци" от 1995 г., а през 2011 г. печели награда Оскар за ролята на крал Джордж VI в "Речта на краля" (2010).

Освен Оскар, към 2015 г. Колин Фърт е носител на още 67 награди и 37 номинации, в т.ч. на Златен глобус, две награди BAFTA, номинация за "Еми", две награди и една номинация от Европейските филмови награди, най-добър актьор и актьор на годината според кинокритиците в Лос Анджелес и Лондон, дори номинация за "най-добра целувка" от MTV (с Рене Зелуегър в "Дневникът на Бриджет Джоунс", 2001 г.).

В личния си живот, Колин Фърт има 5-годишна връзка (до 1994 г.) с канадско-американската актриса и писателка Мег Тили, от която има син. От юни 1997 г. е женен за италианската продуцентка Ливия Джуджоли, с която се запознават в Колумбия, заедно имат двама сина. Двойката живее и в Лондон, и в Италия (от септември 2017 г. Колин Фърт има италианско гражданство). Разделят се през декември 2019 г.

Филмография

Актьор: Империя на светлината Operation Mincemeat Mothering Sunday Супернова Тайната градина 1917 Мери Попинз се завръща Mamma Mia: Here We Go Again! Щастливият принц Милостта Курск Kingsman: Златният кръг Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта Гений Преди да заспя Kingsman: Тайните служби Магия в полунощ Гамбит Дама, поп, асо, шпионин Речта на краля Самотен мъж Коледна песен Генуа Съпруга по неволя Семейна война Mamma Mia! Тя ме откри Бавачката МакФий Травма Бриджит Джoунс: На ръба на разума Извор на надежда Наистина любов Какво искат момичетата Момичето с перлената обица Колко е важно да бъдеш сериозен Дневникът на Бриджит Джоунс Влюбеният Шекспир Английският пациент Валмон Продуцент: Щастливият принц Обич Eye in the Sky

Новини

Британският "Mothering Sunday" с Колман и Фърт на пазара в Кан Обявиха международното жури на 24-тия София Филм Фест Първи трейлър на „1917“ на Сам Мендес Рейчъл Вайс в инди фантастиката "Cloud One" Колин Фърт вече няма да работи с Уди Алън Снимат продължението на мюзикъла "Mamma Mia!" Емили Блънт и Джон Кразински заедно на екран Анджела Лансбъри ще се снима в "Мери Попинз" Колин Фърт в "Мери Попинз се завръща" Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар Патрик Демпси в нов филм за Бриджит Джоунс Sony Pictures Classics закупи и следващия филм на Уди Алън Наградените с "Оскар" 2011 Камерън Диас и Колин Фърт ще си партнират в “Gambit” Награди "Златен глобус" 2011 Колин Фърт не ще повече "Бриджит Джоунс" Колин Фърт и Кевин Бейкън във филм на Егоян
Copyright © 2024 Dir.bg.