Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Бет Мидлър / Bette Midler

Дата на раждане - 01.12.1945
Място на раждане - Хонолулу, Хаваи, САЩ

Американската певица, комедиант и автор два пъти е номинирана за "Оскар" и се е доказала като актриса както в драматични, така и в комедийни роли. Родена на Хаваите в семейството на шивачка и художник от Ню Джързи, и двамата от еврейски имигрантски произход, Бет е кръстена на Бети Дейвис, а сестрите й Сюзан и Джуди - на актрисите Сюзан Хейуърд и Джуди Гарланд. Името й се произнася Бет, защото нейната майка си е мислила, че това е точното произношение на Дейвис.

Мидлър учи театър в Хавайския университет. Междувременно работи във фабрика за преработка на ананас. Носителката по-късно на 3 награди "Грами" и често номинирана за отличието в продължение на повече от 40 години започва музикална кариера като певица в гей клуб. Първият й албум се казва "The Divine Miss M", който излиза през ноември 1972-ра, на следващата година излиза и „Бет Мидлър”. И двата се изкачват в американския чарт със завидна бързина.

В киното, Бет дебютира с филма „Хаваи” през 1966 г. След няколко телевизионни и филмови продукции, тя прави изумителна роля в музикалната романтична драма „Розата” (1979), разказваща рок звезда с този псевдоним, изумително наподобяващ живота на певицата Джанис Джоплин. Мидлър е номинирана за „Оскар”.

От 1984 г. е омъжена за актьора от германски произход, роден в Аржентина - Мартин фон Хаселберг. След две години се ражда и дъщеря им Софи фон Хаселберг, понастоящем актриса и продуцент.

Още същата година (1986) Пол Мазурски я кани в комедията „Паника в Бевърли Хилс”. В него, заедно с Ник Нолти и Ричард Драйфус, прави едно невероятно комедийно трио. Малко по-късно снима и „Безмилостни хора” (1986), където за първи път партнира на Дани ДеВито. През 1988-ма играе близначка на Лили Томлин в комедията „Big Business” ("Голямата бъркотия", 1988), а същата година участва и с Барбара Хърши в музикалната комедия „Beaches”. През 1991-ва отново се снима при Мазурски, този път до Уди Алън, в „Scenes from a Mall” ("Сцени от парка"). Но филмът, който я прави още по-известна, е музикалната комедия „За момчетата” (1991), в която партнира на Джеймс Каан. За своята героиня Дикси Ленърд печели втората си номинация за „Оскар”. Отказва ролята в „Систър акт” (1992), въпреки че е написана за нея.

Пет години по-късно с Голди Хоун и Даян Кийтън правят страхотния „Клуб "Първа съпруга"”, а през 2000-та отново се снима с Дани ДеВито в криминалната комедия „Кой удави Мона?” ("Drowning Mona"), в която играят още Нийв Кембъл, Джейми Лий Къртис, Кейси Афлек и др. След известно време Франк Оз я кани в едноименния римейк на филма на Брайън Форбс от 1975 г. „Степфордски съпруги” (2004) - комедийна трилър фантастика, в която застава до Никол Кидман, Глен Клоус, Кристофър Уокън, Матю Бродерик. През 2007-ма приема поканата на Хелън Хънт да се превърне в нейна майка във филма й „Тя ме откри” (2008), романтична драма.

През същата година влиза в проекта „Жените” на Даян Инглиш - история за клюкарстването на жени от висшето общество, прекарващи времето си в салони за красота. Сред по-новите филми на Мидлър са семейната комедия "Хаос вкъщи" (2012 г.), драмедията "Freak Show" (2017) и комедията на Анди Фикман "The Tale of the Allergist's Wife" (2018 или 2019 г.), в която си партнира със Шарън Стоун.
Copyright © 2024 Dir.bg.