Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Клийс / John Marwood Cleese

Дата на раждане - 27.10.1939
Място на раждане - Уестън-Сюпър-Меър, Съмърсет, Великобритания

Роден е в скромното провинциално семейство на застрахователен агент, което все пак успява да задели средства за доброто му образование в частни училища. Тормозен като дете за високия си ръст, Джон открива, че хуморът намалява агресията у другите. Колекционира вицове и е фен на популярно комедийно радиошоу. Влиза в Кембридж, за да учи право, но е привлечен от легендарната аматьорска театрална трупа "Footlights", в която пише и играе в комедии, включително с бъдещия си Пайтън-партньор Греъм Чапман. Някои от комедийните му обзори имат голям успех, като "Цирк Кембридж" - след като завършва започва да пише сценарии за BBC, но през 1964 г. се връща към "Цирк Кембридж" и с това прави турне в Нова Зеландия и Америка.

Връщайки се в Англия, започва да играе в радио сериал на BBC, основан на "Цирк Кембридж, а през 1967 г. играе и в телевизионен комедиен сериал. Работи с най-изтъкнатите английски сценаристи-комици за времето си, като някои от тях - Ерик Айдъл, Тери Гилиъм, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и Греъм Чапман - се присъединяват към него в поредицата "Монти Пайтън", започнала с тв сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 - 1974 г.). След третия сезон Клийс напуска сериала, но през идните десетилетия продължава да работи с пайтъните, включително във филмите от средата на 70-те и началото на 80-те години ("Монти Пайтън и свещеният граал" 1975, "Животът на Брайън" 1979, "Монти Пайтън на живо от Холивуд Боул" (1982) и "Смисълът на живота според Монти Пайтън" (1983).

През 1975 - 1979 г. Клийс с тогавашната си съпруга Кони Буут играе в сериала на BBC "Фолти Тауърс".

Джон Клийс отделя значително време на образованието и обучението, като е ректор на най-стария шотландски университет "Saint Andrews", намиращ се в едноименния град. Клийс е професор в университета "Cornell" в Ню Йорк.

В личния си живот, от 2012 г. насам е в 4-тия си брак с англичанката Дженифър Уейд, дизайнер на бижута и бивш модел. Първите му три неуспешни брака, всеки продължил по около десетилетие, са с американки, като от актрисите Кони Буут и Барбара Трентъм има по едно дете, а с физиотерапевтката Алис Айкълбъргър се развежда през 2008 г. след 16-годишен брак.

Филмография

Актьор: Клифърд, голямото червено куче Монти Пайтън Live (предимно) Розовата пантера 2 Денят, в който Земята спря Ангелите на Чарли: Газ до дупка Не умирай днес Плуто Наш Хари Потър и стаята на тайните Само един свят не стига Свирепи създания Книга за джунглата Риба, наречена Уанда Силверадо Смисълът на живота според Монти Пайтън Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Бандити на времето Фолти Тауърс / част 2 / Монти Пайтън и свещеният граал Фолти Тауърс Летящият цирк на Монти Пайтън Сценарист: Монти Пайтън Live (предимно) Риба, наречена Уанда Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Продуцент: Свирепи създания Озвучен от: Arctic Dogs Elliot the Littlest Reindeer Тролчета Абсолютно всичко Самолети Паяжината на Шарлот

Новини

„Монти Пайтън и Свещеният Граал” по кината по случай 40 години от създаването Тери Джоунс и Монти Пайтън: 20 години по-късно (почти)
Copyright © 2024 Dir.bg.