Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Патрик Суейзи / Patrick Swayze

Дата на раждане - 18.08.1952
Място на раждане - Хюстън, Тексас, САЩ

Привлекателен, елегантен и атлетичен, Патрик Суейзи е на върха на кариерата си в края на 1980-те години, като звезда в блокбъстъри като „Мръсни танци” и „Призрак”. За нещастие, благодарение на лоша преценка и погрешен избор на роли и филми, звездата на Суейзи избледня през следващите десетилетия и рядко проблясваше по-ярко с успеха на отделни филми като „На Уонг Фу, с благодарности”.

Преди да се насочи към актьорската професия, Суейзи фокусира таланта си върху танцовото изкуство. Като син на танцьорката и хореограф Патси Суейзи, той е бил професионален танцьор, работил с престижни танцови трупи като Harkness Ballet, Joffrey Ballet, както и с Feld company. В гимназията Суейзи се проявява отлично и в спорта, по-специално в американския футбол и гимнастиката, печелейки спортна стипендия за колежа. Дори пристига в Ню Йорк с намерението да започне професионална кариера в спорта, но проблем с коляното, вследствие на стара контузия, става причина Суейзи да се пренасочи към актьорството.

Като актьор Суейзи прави първия си пробив с ролята на Дани в бродуейската постановка „Брилянтин”. Успехът му на сцената го завежда в Холивуд, където дебютира като гангстер в „умерено долнокачествения” „Skatetown, U.S.A.” (1979). За Суейзи следва поредица от поддържащи роли в телевизионни сериали и филми, които не са оставили ярки следи в съзнанието на зрителите. Единственото изключение е гостуването му в дълго излъчвания сериал „Военно-полева болница”, където изгражда запомнящ се образ на войник, умиращ от левкемия. Сред най-добрите му роли в телевизията е и работата му в минисериала от 1985 „Северът и Югът”, и в продължението му следващата година.

През 1983 Суейзи, заедно с други изгряващи звезди на 80-те като Том Круз, Роб Лоу, Мат Дилън и Емилио Естевес, играе в „The Outsiders” на Франсис Форд Копола. Макар работата му в класическата история за съзряването да подпомага кариерата му, актьорът не може да се похвали с истински пробив преди участието си (заедно с Дженифър Грей) в изненадващо големия хит „Мръсни танци” (1987). Въпреки че многото танци, които изисква ролята му във филма, възпаляват остро старата травма в коляното му и го принуждават занапред да се откаже окончателно от танцуването, филмът му се отплаща, като му създава статут на звезда-сърцеразбивач и на една от новите икони в киното от края на '80-те години.

Следващите филми на Суейзи са с неравни качества (например „Roadhousе”), но през 1990 актьорът отново прави голям удар, като играе с Деми Мур и Упи Голдбърг в „Призрак” – романтична драма, която се оказва филмът с най-много зрители през годината. Следващата година успехът отново е с него – със звездната роля сърфинг-гуру/обирач на банки, изправил се срещу агента на ФБР Киану Рийвс в „Точка на пречупване”; прави и силна драматична роля като доктор, който се преселва в Калкута в „City of Joy” (1992) на Роланд Джофи. Изявите на Суейзи в киното през 90-те са незапомнящи се, и освен с участието си в „На Уонг Фу, с благодарности”, заедно с Уесли Снайпс и Джон Легуизамо, той остава извън светлината на прожекторите.

Когато не се снима, Суейзи прекарва времето си в своето ранчо за арабски коне в щата Ню Мексико заедно със съпругата си Лайза Ниеми, която също е танцьорка. Тя остава с него до смъртта му от рак на панкреаса през септември 2009 г. Тялото на Суейзи е кремирано, а пепелта разпръсната над ранчото.
Copyright © 2024 Dir.bg.