Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тилда Суинтън / Tilda Swinton

Дата на раждане - 05.11.1960
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английската актриса с рождени имена Katherine Mathilda Swinton е родена в патриархалното военно семейство на австралийка и британския офицер сър Джон Суинтън, има трима братя. Като дете живее в Германия, където е разпределен баща й. Завършва английски и шотландски училища, като девическото училище "West Heath", в което е съученичка с принцеса Даяна, и колежа "Fettes", след което английска литература в Кембридж през 1983 г. Преди Кембридж обаче, две години работи в ЮАР и Кения като доброволец в начални училища. Още като студентка участва в многобройни театрални спектакли и един сезон работи в Кралския Шекспиров театър.

Бунтар по душа и търсеща уникалното и ексцентричното, тя напуска в търсене на необичайни роли - като Моцарт в "Моцарт и Салиери" на Пушкин или като жена от работническата класа, представяща се за загиналия си съпруг по време на войната, в комедийна тв поредица. През 1985 г. прави творчески тандем с експериментиращия гей режисьор Дерек Джарман, с когото остава и да живее през следващите девет години, участвайки в разработването на 7 хитови филма (като Caravaggio 1986, The Last of England 1987, The Garden 1990, Edward II 1991, Wittgenstein 1993). След като Джарман умира от СПИН през 1994 г., Суинтън е съкрушена. Все пак, най-отличаващата й се роля в този период е във филм не на Джарман, а на режисьорката Сали Потър - биографичната фентъзи драма "Орландо" (1992), отличена с две номинации за Оскар, като Суинтън печели престижното отличие "Давид ди Донатело" за най-добра чуждестранна актриса, номинирана е за Европейска актриса на годината, получава награди и номинации от кинофестивали.

В течение на годините, Тилда Суинтън предпочита арт киното пред комерсиалните изяви, като влиза в експериментални проекти с нови и непознати режисьори и медии. Редица нейни роли през 1996 - 2007 г. са характерни с мистика и разцентрираност.

Холивуд се възползва от имиджа й - и след раждането на близнаците си (син и дъщеря) през ноември 1997 г., тя започва да "прескача" между арт изявите си и качествени холивудски блокбъстъри. Криминалният трилър "Цената на мълчанието" (2001 г.) й донася първа номинация за Златен глобус, както и редица награди от филмовите критици. Мястото й на една от най-талантливите жени в киното по-нататък се утвърждава чрез американския мейнстрийм - като "Плажът" (2000) с Леонардо ДиКаприо, фентъзи хоръра "Константин" (2005) с Киану Рийвс, иконичния образ на Бялата вещица в "Хрoниките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" (2005 г.), криминалната драма "Майкъл Клейтън" (2007) с Джордж Клуни - "Оскар" за Суинтън в поддържаща роля.

Суинтън е член на официалното конкурсно жури на Берлинския кинофестивал през 1988 и 2009 г., на фестивала във Венеция през 1998 г., както и на фестивала в Кан през 2004 г. В Кан през 2002 г. е и в журито за късометражни филми. Член на журито в Сънданс през 2003 г.

В личния си живот, от 2005 г. Тилда Суинтън живее край шотландския морски курорт Неърн с германско-новозеландския си партньор Сандро Коп - известен художник, фотограф и актьор, който е с 18 години по-млад от нея. При тях са двете деца на Суинтън от шотландския художник и драматург Джон Бърн.

Филмография

Актьор: Астероид Сити Three Thousand Years of Longing The French Dispatch Човешкият глас The Dead Don't Die Личната история на Дейвид Копърфийлд Суспирия Аве, Цезаре! Доктор Стрейндж Тотал щета Голямото плискане Теорема нула В царството на пълнолунието Трябва да говорим за Кевин Хрониките на Нарния: Плаването на Разсъмване Границите на контрола Аз съм любовта Изгори след прочитане Странният случай с Бенджамин Бътън Човекът от Лондон Майкъл Клейтън Смукачът Прекършени цветя Константин Хрoниките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът Младият Адам Клетвена декларация Адаптация ВАНИЛА СКАЙ Плажът Продуцент: Аз съм любовта Озвучен от: Пинокио на Гийермо дел Торо Isle of dogs

Новини

Новият филм на Уди Алън - на Киномания 2020 Кинофестивалът във Венеция обяви продажба на билети „Мъртвите не умират“ на Джармъш и „Фарът“ на Егърс през март в София "Cash Truck" на Гай Ричи отива при MGM Джордж Милър подготвя две продължения на „Лудия Макс“ Бил Мъри и Адам Драйвър на лов за зомбита Зомби комедията на Джим Джармъш излиза през юни 2019 Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Френският проект на Уес Андерсън с бурно развитие Тилда Суинтън си партнира с Идрис Елба в новия филм на Джордж Милър Тарантино се разплакал на "Суспирия" В очакване на „Островът на кучетата” на Уес Андерсън Необичайните кина по света "Окджа" на Netflix освиркан в Кан, извинение от фестивала Том Йорк пише филмова музика за Гуаданино Месец до интернет премиерата на “War Machine” 70-и фестивал в Кан 2017 - пълна програма Гала премиера на "Доктор Стрейндж" в L.A. Световното турне на "Доктор Стрейндж" премина през Китай "Доктор Стрейндж" с обвинения в дискриминация Приключи "Комик-Кон" 2016 „Аве, Цезаре!” откри Международния филмов фестивал в Берлин Марвъл обяви снимките на "Doctor Strange" Куп звезди в най-новия проект на братята Коен
Copyright © 2024 Dir.bg.