Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джена Малоун / Jena Laine Malone

Дата на раждане - 21.11.1984
Място на раждане - Спаркс, Невада, САЩ

Американска актриса и музикантка с множество признания още от млада възраст. Отгледана е заедно с по-малката си сестра от майка си и от нейната приятелка, а биологичният й баща е от норвежки произход. Едва 9-годишна, вече е живяла на 27 различни места.

Под влияние на майка си, актриса в общински театър, Джена започва да се интересува от актьорството. След Лас Вегас през 1995 г. убеждава майка си да заминат за Лос Анджелес, за да се занимава с тази професия. 12-годишна, получава роля на сексуално малтретирано момиче в телевизионния филм "Bastard Out of Carolina", режисиран от Анжелика Хюстън, и е номинирана за награда "Независим дух" за най-добър дебют и за награда на Гилдията на екранните актьори за изключително изпълнение. След това получава роли в холивудски продукции, а през 1998 г. е номинирана за Златен глобус за най-добра актриса за ролята си в тв драмата "Надежда" ("Hope", 1997, когато е на 13 г.).

След работа по различни телевизионни проекти и второстепенни роли в кинофилми като "Контакт" (1997) и "Втората майка" (1998), Малоун взима първата си главна роля в култовата фантастична драма "Дони Дарко" (2001 г.), в която партнира на Джейк Джиленхол. Лентата печели множество фестивални и други награди. Следващата година играе в копродуцирания от самата нея филм "Американско момиче", а със "Спасение!" (2004) се утвърждава като първостепенна звезда в киноиндустрията.

През 2006 г. Малоун прави и своя професионален театрален дебют на Бродуей в наградената с "Пулицър" са драма и с "Тони" пиеса "Doubt: A Parable" на Джон Шенли. Освен това композира и изпълнява собствени песни, свири на акордеон и китара а през ноември 2014 г. организира първата си фотографска изложба със свои работи, снимани в Мианмар. Джена е учила фотография в общински колеж през 2002 г.

Към 2015 г. живее основно в Лейк Тахо, Невада, където е в музикалния дует "The Shoe" и спортува вид пързаляне с шейни, подобен на бобслея.
Copyright © 2024 Dir.bg.