Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джулия Стайлс / Julia Stiles

Дата на раждане - 28.03.1981
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Джулия О‘Хара Стайлс расте в Сохо, където семейството й се занимава с грънчарство. Родителите й я окуражават да опита силите си в друг вид изкуство - театъра. Когато е на 11, тя поема нещата в свои ръце и пише писмо до директора на театър La Mama с надеждата да се яви на прослушване. Това върши работа и Джулия получава шанса да обогати творческата си биография с участия в няколко постановки.
ТЕЛЕВИЗИЯТА
След този период Джулия се премества в телевизията – първоначално с кратки гостувания в сериала “Ghostwriter”, като през 1996 получава и малка роля в “I Love You, I Love You Not” с Клеър Дейнс и Джъд Лоу. Играе и дъщерята на Харисън Форд в трилъра “Жив дявол”. Получава роля в направения за телевизията “Oprah Winfrey Presents: Before Women Had Wings”, както и в “Wicked” (което й носи награда за най-добра актриса на филмовия фестивал KVI) и в “Wide Awake”, но филмът, която й осигурява признанието, което заслужава, все пак идва от телевизията. Това е минисериалът на NBC “The '60s” през 1999.

В традицията на летните тийнейджърски филми е “10 неща, които мразя у теб”, излезе през 1999 и се превърна в хит не само сред зрителите, но и сред критиците. Джулия е в ролята на дръзката и саркастична Катарина (Кат) – или Опърничавата – в модерния преразказ на шекспировата пиеса “Укротяване на опърничавата”.
Имахме възможността да видим отличната й игра и в ролята на младата неомъжена майка в един от епизодите на ТВ сериала "Болница Чикаго Хоуп"

КИНОТО
Джулия не само си спечелва много фенове след звездната роля в “10 неща, които мразя у теб”, но и получава номинация за Наградата за най-добра млада звезда в категорията за комедиен филм, плюс кинонаградата на MTV за най-добър пробив на млада актриса и наградата на CFCA за най-обещаваща млада актриса. Следва роля в колежанския романс “Завинаги с теб” заедно с актьора, чиято запазена марка са тийнейджърските филми - Фреди Принз мл.

Джулия участва във втория си, вдъхновен от Шекспир филм, с версия на “Хамлет” с Итън Хоук, чието действие се развива по-скоро в корпоративна Америка, отколкото в Дания, и в “O”, филмовата адаптация на “Отело” отново по Шекспир.

Успешно избягнала опасността да се превърне в актриса само от тийн филми, Джулия игра и в “State and Main” на Дейвид Мамет с Алекс Болдуин, Уилям Мейси, Филип Сиймор Хофман и Сара Джесика Паркър, а след това (през 2001) демонстрира обичта си към хип-хопа в “Запази последния танц”. Последваха “The Business of Strangers” и “Самоличността на Борн”.

Джулия Стайлс демонстрира рядко срещана изтънченост в ролите си в киното, телевизията и театъра. Напоследък игра Виола в “Дванайста нощ” – постановка Нюйоркския Шекспиров фестивал в Централ парк заедно с Кристен Джонсън, Кристофър Лойд и Джими Смитс. През 2001 година отново впечатли силно критиците с играта си в независимия филм на Патрик Шетнър, “The Business of Strangers” със Стокард Чанинг. Филмът бе показан на фестивалите в Сънданс и Торонто.

Джулия се изявява и като автор на сценарии – нейният "The Anarchist's Daughter" бе избран като един от 12-те текста, които ще бъдат включени в “сценарната работилница” на Сънданския филмов институт.

През 2001 г. бе включена в списъка на списание Пийпъл - 50-те най-красиви хора на света, а през 2002 в “25-те най-горещи звезди под 25”. Последните й филми са “Усмивката на Мона Лиза” (2003), “Принцът и аз” (2004) и “Превъзходството на Борн” (2004). Хпед 2011 г. е номинирана за "Златен глобус" и "Еми" за тв сериала "Декстър".

В личния си живот, от януари 2016 г. е сгодена за асистент-оператора Престън Кук, с когото се запознава предната година на снимките в Канада на трилъра "Blackway" (в който партнира на Антъни Хопкинс). През юни 2017 г. е оповестено, че двойката очаква дете до края на годината.
Copyright © 2024 Dir.bg.