Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мартин Фрийман / Martin John Christopher Freeman

Дата на раждане - 08.09.1971
Място на раждане - Олдършот, Хемпшър, Великобритания

Популярният английски актьор, предпочитащ да играе литературни герои и известен с изключително разнообразната си актьорска техника, е роден в семейство с трима по-големи братя и една по-голяма сестра. Родът му е артистичен, в него има музиканти, уеб дизайнери и комици. Завършва католическа гимназия в Чъртси, между 9 и 14-годишна възраст е в националния отбор по скуош. След развода на родителите си живее с баща си, който обаче умира, когато Мартин е 10-годишен, след което се връща при новото семейство на майка си. Завършва и Централното училище по реч и драма в Лондон.

Фрийман е вегетарианец, не шофира автомобил, живее с дългогодишната си (от 2000 г.) приятелка, актрисата Аманда Абингтън, с която имат две деца.

През първите 7-8 години от кариерата си играе основно в телевизионни филми и сериали. Едни от първите му роли в киното са, когато е 32-33-годишен - в "Наистина любов" (2003) и в хорър комедията "Shaun of the Dead" (2004), в които партнира на Бил Най. Съвместната им работа продължава в още редица проекти, двамата играят хобити в радиодрама на BBC ("Властелинът на пръстените"). В трите филма на "Хобит" Мартин Фрийман е в ролята на главния герой Билбо Бегинс.

В сериала "Шерлок" (от 2010 г.) е в ролята на д-р Уотсън и партнира на Бенедикт Къмбърбач, а в сериала "Фарго" (от 2014 г.) играе една от главнитероли на застрахователния агент Лестър Найгаард и партнира на Били Боб Торнтън.
Copyright © 2024 Dir.bg.