Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мат ЛеБланк / Matt LeBlanc

Дата на раждане - 25.07.1967
Място на раждане - Нютън, Масачусетс, САЩ

Мат ЛеБланк е със смесен произход - има английска, френска, италианска, ирландска и холандска кръв. Учи в професионално техническо училище, откъдето излиза подготвен като дърводелец (спомняте ли си епизода от "Приятели", в който свърши доста дърводелска работа в апартамента?). На 18 години се премества във Флорида, за да живее с баща си, но година по-късно заминава в Ню Йорк, където си намира ангажименти като модел в телевизионни реклами за джинси Ливай и Кока-Кола.

Една от рекламите му (за кетчупа Хайнц - "Хубавите неща се случват на тези, които знаят да чакат") през 1987 печели награда и му носи популярност, което му помага да си намери работа в телевизията. През 1989 се премества в Холивуд, но няколкото сериали, в които участва, имат много кратък живот с изключение на "Женени с деца", но там се появява само няколко пъти. И така, до 1994, когато се явява на кастинга за един нов сериал - "Приятели". В "Приятели" Мат ЛеБланк получава ролята на Джоуи, не особено съобразителен, но неотразим за жените, актьор в сапунката "Дните на нашия живот", съквартирант на Чандлър (Матю Пери) и съсед на Моника (Кортни Кокс-Аркет).

Ролята на Джоуи Трибиани не само направи лицето му изключително популярно, но и му даде възможност да започне кариера и в киното. "Ед" през 1996, главна роля в "Изгубени в космоса",(1998), и участие в мегахита "Ангелите на Чарли"(2000) с Луси Лиу, Дрю Баримор и Камерън Диас, както и в продължението му.

ЛеБланк е бил два пъти номиниран за наградата Еми (за ролята си в "Приятели" ), два пъти за наградата People's Choice и два пъти за Златен Глобус. Мат ЛеБланк стана единственията от „Приятелите”, който получи възможност да продължи със същия образ в нов сериал - "Джоуи".

В момента актьорът живее в Лос Анджелес и работи по третия сезон на сериала „Джоуи”. На 3 май, 2003 година Мат ЛеБланк се ожени за Мелиса Макнайт, а на 8 февруари, 2004 се роди първата му дъщеря Марина Пърл ЛеБланк. В семейството има още две деца - Тайлър и Жаклин - от предишният брак на съпругата му.

Мат ЛеБланк за кариерата си в телевизията:
"Аз наистина обичам половинчасовите епизоди. Познавам хора, които непрекъснато снимат в игралното кино, и трябва да ви кажа, че те не виждат семействата си често. И това продължава дълго време. Аз не искам да имам такова семейство.
Искам да си спя у дома всяка нощ. Искам да помагам на децата с домаштите. Това ми харесва."

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.