Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Анджелика Хюстън / Anjelica Huston

Дата на раждане - 08.07.1951
Място на раждане - Санта Моника, Калифорния, САЩ

Американска актриса, родена в едно от най-аристократичнит ехоливудски семейства - на балерина и на световноизвестния режисьор и актьор Джон Хюстън. По-голямата част от детството и юношеството на Анджелика преминава в чужбина - в Ирландия и Англия, като от 1969 г. участва с малки роли във филми на баща си. Завършва гимназия "Kylemore Abbey" в Конемара, Ирландия (Ейре). След смъртта на майка си през 1969 г., Хюстън се мести в САЩ и се захваща с манекенство за няколко години. В началото на 80-те години решава да се фокусира върху актьорството, като се подготвя при актрисата Пеги Фойри.

Първата по-забележима роля, която получава, е в криминалния трилър "Пощальонът винаги звъни два пъти" (1981 г.). Главната роля в него се изпълнява от Джак Никълсън, с когото Хюстън живее по това време. След още няколко години на колебания, баща й я взима в своята криминална комедия "Честта на фамилията Прици", с Джак Никълсън и Катлийн Търнър в главните роли. Изборът му е перфектен и Анджелика печели "Оскар" за поддържащото си изпълнение - тя е първата в историята на Американската академия, спечелила наградата при баща и дядо (актьора Уолтър Хюстън), също носители на Оскар. По-късно такава фамилия става Копола, с 4 носителя на Оскар.

Следват успешни участия във филми на Франсис Форд Копола, Бари Соненфелд и Уес Андерсън. През 1990 г. излиза филмът на Стивън Фриърс "Измамниците" ("The Grifters"), за който Хюстън е номинирана за Оскар, този път за главна женска роля. През 1987 г. играе в последния филм на баща си - "The Dead", за който нейният брат Тони Хюстън е номиниран за Оскар за своя адаптиран сценарий, а Анджелика се изявява със своя автентичен ирландски акцент. През 1990 г. е член на журито в Кан, а през 1996 г. - във Венеция. През 2005 г. е президент на журито на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан, Испания.

През 1992 г. Хюстън се омъжва за скулптора Робърт Греъм, с когото живее в Лос Анджелис до смъртта му през 2008 г. Понастоящем живее в Пасифик Палисейдс, Калифорния.
Copyright © 2024 Dir.bg.