Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дейвид Шуимър / David Schwimmer

Дата на раждане - 12.11.1966
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Дейвид Шуимър е роден в Ню Йорк, но отрасва в Лос Анджелис с родителите и сестра си Ели. Първата му среща със сцената е, когато като ученик се включва в курса по драма към гимназията Бевърли Хилс. Записва се по необясним импулс – дотогава се колебаел дали да стане лекар или адвокат. В същата гимназия са учили още Анджелина Джоли, Николас Кейдж, Лени Кравиц, Роб Райнър, Криспин Главър и др. Както се оказало, Дейвид имал талант за актьор и което е още по-важно – било му приятно да играе. След края на курса е окуражен да се запише в лятната театрална програма на Северозападния университет в Чикаго. Дейвид остава толкова доволен от преживяното, че взима окончателно решение да стане актьор.

След завършването на гимназията, Дейвид се връща в Северозападния университет и през 1988 се дипломира като бакалавър със специалност театър. Същата година, заедно с още седмина състуденти, основава театър "Lookingglass" в Чикаго. И до днес той работи активно там – като подпомага компанията финансово, понякога се включва като актьор или режисьор.

През 1993 Дейвид дебютира в телевизията с комедийния сериал "Monty". Следва годината, в който започва триумфално успешната му кариера - 1994. Стартира хитовия телевизионен сериал „Приятели”, в който Шуимър играе Рос, леко смотан, но симпатичен герой. През 1995 е номиниран за наградата Еми в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал.

След успехите с „Приятели”, Дейвид вече се е доказал като чудесен актьор и развива интерес към писането, продуцирането и режисирането. Сред филмите, под които се е подписал като продуцент или режисьор, са „Kissing a Fool” и „Since You've Been Gone”. В последният филм с малки роли участват и двамата му родители - Арлийн и Артър Шуимър (които са адвокати),. Режисирал е и някои от епизодите на „Приятели”.

Като актьор участва още и в „Прилежен ученик”, „The Pallbearer”, „Breast Men”, „Kissing a Fool”, „Шест дни и седем нощи”, и „Мадагаскар” (гласа на жирафа Мелман). Шуимър играе и в телевизионния сериал на Стивън Спилбърг и Том Ханкс „Братя по оръжие”.

От 2010 г. е женен за английската актриса, продуцент и фотограф Зоуи Бъкман, живеят в Лос Анджелис, но се разделят през април 2017 г. Имат една дъщеря.
Copyright © 2024 Dir.bg.