Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Хю Лори / James Hugh Calum Laurie

Дата на раждане - 11.06.1959
Място на раждане - Оксфорд, Великобритания

Популярният английски актьор с шотландски корени е роден в семейството на лекар и е най-малкият от 4 деца. Учи в известното училище "Dragon" в родния си град, свири на пиано, а по-нататък получава образование в колежи в Итън и Кембридж ("Selwyn College" с антропология и археология, завършва през 1981 г.). Баща му е и златен олимпийски медалист по гребане от игрите в Лондон през 1948 г., при което и Хю се увлича от същия спорт (4-то място на световното първенство за младежи през 1977 г.). Тренира упорито по 8 часа на ден, но от спорта се отказва поради заболяване.

Присъединява се към университетския драматичен клуб "Cambridge Footlights", произвел през годините мнозина известни актьори. Там среща актрисата Ема Томпсън, с която имат романтична връзка и която го запознава с бъдещия му екранен партньор Стивън Фрай.

През 90-те години свири клавишни в R&B и соул бандата "Poor White Trash", а през 2011 г. издава първия си самостоятелен албум (в жанра блус), в който пее и свири на китара.

В актьорската си кариера дължи световната си популярност на сериала "Д-р Хаус", в който играе от 2004 до 2012 г. (8 сезона) и за който е отличен с два Златни глобуса, две награди на Гилдията на екранните актьори и 6 номинации за "Еми". Преди това, през 80-те и 90-те години, играе в различни телевизионни продукции, участва в музикални видеа, в благотворителни театрални постановки и други. Една от първите му роли в киното е в "Разум и чувства" - през 1995 г. влиза в каста на лентата, която е по сценарий на Ема Томпсън. След "Д-р Хаус" играе в независим филм с ограничено разпространение, а през 2015 г. играе главна отрицателна роля във фантастиката "Утреландия" с Джордж Клуни.

От 1989 г. Хю Лори е женен за Джоан Грийн, с която имат 3 деца. Първоначално живеят в Лондон, като актьорът снима "Д-р Хаус" в САЩ, но впоследствие всички се преместват при него в Лос Анджелес, където живеят понастоящем.
Copyright © 2024 Dir.bg.