Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мила Йовович / Milla Jovovich

Дата на раждане - 17.12.1975
Място на раждане - Киев, Украйна

Мила Йовович безспорно е една от най-нестандартните звезди на Холивуд. Актриса, певица, топмодел са само някои от определенията, които могат да се кажат за нея. Със смесения си сърбо-украински произход, тя е една от малкото наистина преуспели звезди на шоу-бизнеса със славянски произход. Родена е в столицата на Украйна от майка рускиня, актриса, и баща сърбин, по професия лекар. Когато е 5-годишна, родителите й емигрират първо във Великобритания, а след това в САЩ, като накрая се установяват в Лос Анджелис. Там те работят като чистачи на къщата на режисьора Брайън Де Палма. Впоследствие родителите й се развеждат, след като баща й попада в затвора, поради което Мила е отгледана от вече самотната си майка. В училище момичето е тормозено от съучениците си заради произхода си, както и поради параноичната обстановка на Студена война с тогавашния СССР.

Въпреки емоционалните рани, оставили следа у нея, тя проявява талантите си под ръководството на своята амбициозна майка, която я обучава първо вкъщи, а след това я записва в курсове по музика, балет и актьорство.

Йовович дебютира в киното 9-годишна в продукцията на “Disney Channel” “The Night Train to Kathmandu” (1988, реж. Робърт Вимер) и една година по-късно продължава с роля във филма “Two Moon Junction” (1988, реж. Залман Кинг) заедно с Шерилин Фен. Последващите й участия са в гимназиалната комедия на Ричард Линклейтър “Dazed and Confused” (1993), “Чаплин” на Сър Ричард Атънбъро и “Завръщане в Синята лагуна” (1991) на Уилям Греъм, за който е номинирана за наградата "Млад артист".

На 11 години Йовович започва своята изключително успешна кариера на модния подиум, след като е забелязана от фотографа Ричард Авидон. Сред петнадесетте корици на списания за мода, на които тя позира, е и уникалната корица, снимана от него за “Mademoiselle”. Тя продължава да бъде лице на “L’Oreal”. От малка започва да взима уроци по пеене и китара. Песните за първия си албум започва да пише още 15-годишна. Тя извоюва одобрението на критиката относно авторството и изпълнението си на “The Divine Comedy” за “EMI Records”.

Талантлива актриса и певица, която показа невероятен хъс към поемане на рискове в работата си, го потвърждава в “Хотел за милион долара” (2000 г.) на Вим Вендерс заедно с Мел Гибсън и Джереми Дейвис. Сред отличията й са две номинации за награда "Сатурн" от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми - за "Заразно зло" (2002) и за "Петият елемент" (1997), номинация за "Юпитер" и за "Тийн чойс" - за "Тримата мускетари" (2011). Едно от най-запомнящите й се нейни превъплъщения е в образа на Жана Д'Арк (1999), макар и недобре прието от критиката.

Йовович има зад гърба си два брака. Още на 16 години се омъжва за актьора Шон Андрюс, но бракът бързо е анулиран. През 1997 - 2000 г. е в брак с френския режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон, но се развеждат. От август 2009 г. е омъжена за британския режисьор Пол Андерсън, с когото са заедно в продължение на 7 години преди това, имат две дъщери. Живеят в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Филмография

Актьор: Monster Hunter Хелбой Заразно зло: Финалът Заразно зло: Възмездие Тримата мускетари Стоун Заразно зло: Живот след смъртта Четвъртият вид Перфектното бягство Снимки в Палермо Заразно зло: Изтребване Калибър 45 Ултравайълет Заразно зло: Апокалипсис Заразно зло Всичко лошо се връща Зулендър Хотел за милион долара Жана Д’Арк Петият елемент Чаплин

Новини

Summit представиха първия трейлър на „Хелбой“ Екранизация на видеоиграта “Monster Hunter” Мила Йовович в "Колибри" Ед Скрейн в новия „Хелбой” „Петият елемент” се завръща Нова информация за шестата част от екшън-поредицата “Заразно зло” Спира работата по "Заразно зло 6" Ще има и женски вариант на “Непобедимите” Мила Йовович отново ще е Алис в предстоящия пети филм от фантастична поредица “Заразно зло" Мила Йовович за филма “Заразно зло: Живот след смъртта” Третият елемент за Мила Йовович Мила Йовович като проститутка Няма покой за Мила
Copyright © 2024 Dir.bg.