Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Леонид Куравльов / Leonid Kuravlyov / Леонид Куравлёв

Дата на раждане - 08.10.1936
Място на раждане - Москва, СССР

В ранното си детство Леонид Вячеславович Куравльов остава без баща, а през 1941 г., след лъжливо обвинение, майка му е изпратена в Сибир, където преживява заедно с Леонид няколко трудни години. Завършил училище през 1953, Леонид Куравльов се опитва да постъпи във ВГИК, но не успява от първия път. През 1955 все пак взима успешно изпитите и и започва да учи актьорско майсторство.

В киното актьорът дебютира още като студент – получава ролята на матроса Камушкин във филма на Михаил Швейцер „Мичман Панин”. Пак като студент се снима и в дипломната работа на Василий Шукшин „Из Лебяжьего сообщают”. Василий Шукшин става режисьорът, който всъщност открива за зрителите Леонид Куравльов. Наистина, това става малко по-късно – през 1964 година. А през 1960 г. Леонид завършва ВГИК и е приет в театралното студио на Шукшин. От този момент той започва да се снима много в киното - както в главни, така и в епизодични роли. През 1961 заедно с Шукшин се снимат в знаменитата мелодрама „Когда деревья были большими”, където в главната роля блестящо играе Юрий Никулин.

И така до 1964 – годината, станала преломна в кариерата на Куравльов. През 1964 излизат наведнъж два филма на Василий Шукшин, и двата с участието на Леонид – „Живет такой парень” и „Ваш сын и брат”. Филмът „Живет такой парень” определено е най-слънчевото и жизнерадостно произведение на Шукшин, а Леонид Куравльов играе главния герой Паша Колоколников – мил и добър момък, готов да помогне на всеки около себе си и побеждаващ проблемите с чувството си за хумор.
В другия филм на Шукшин „Ваш син и брат”, Куравльов играе ролята на Степан Воеводин. В някаква степен това е същия Пашка Колоколников, но вече в драматична версия. Неговият герой бяга от затвора два месеца преди изтичане срока на присъдата му. Няколко часа прекарва в родния си дом, докато не се появява един милиционер…

Куравльов се вписва блестящо в стилистиката на творчеството на Шукшин и не е чудно, че впоследствие Василий Макарович постоянно го кани във филмите си. Така например, ролята на Ивана в „Печки-лавочки” той написал специално за Куравльов. Само че Куравльов така и не успял да се снима нито в този, нито в някой от следващите филми на Шукшин. Той отказвал предложенията на режисьора: „Тогава ми се искаше да играя по-рразнообразни роли, не исках да ми сложат щемпел: боях се, че ще ме снимат в няколко филма, ще ме използват и после никой няма да ме търси. Шукшин не се обиждаше на отказите ми, той беше над това”.

При Михаил Швейцер артистът блести в екранизацията на „Златният телец”, където пресъздава яркия образ на Шура Балаганов. Интересна е също и ролята на Хома Брут, изиграна от Куравльов във филма „Вий” на режисьора Константин Ершов, по разказа на Н. Гогол. В началото на 70-те години актьорът (без да се брои ролята на Айсман в радващия се на огромна популярност многосериен телевизионен филм на Татяна Лиознова „Седемнайсет мига от пролетта”) играе във филмите на двама от най-изтъкнатите съветски майстори на комедията - Леонид Гайдай и Георгий Данелия.
Първият го кани за ролята на крадеца Жорж Милославский в комедията „Иван Василиевич сменя професията си”, а Данелия го снима като шлосера санитарен техник Афоня Борщев в в „Афоня”. И двата филма имат гигантски успех сред зрителите и Леонид Куравльов става един от най-популярните съветски актьори.

Сред останалите му роли – а Куравльов се е снимал в над 150 филма – можем да споменем още „Начало” на Глеб Панфилов, „Не може да бъде!” на Леонид Гайдай, „Мястото на срещата не се променя” на Станислав Говорухин, „Ние, долуподписаните” на Татяна Лиознова, „Търсете жената” на Алла Сурикова, „Барышня-крестьянка” на Алексей Сахаров, „Ширли-мырли” на Владимир Меншов.

Удивително, но за всички тези години Леонид Куравльов практически изобщо не е спирал да работи активно. Изиграл е повече от 200 роли – изключителен показател колко търсен е актьорът! Хубаво е, че и съвременното кино не изпуска Куравльов от вниманието си и той продължава да радва зрителите. Наистина, днес режисьорите често виждат актьора в ролите на различни военни и милиционерски началници. Така в популярната гангстерска сага „Бригада” (2002) Куравльов е генарал, със същото звание се появява и в „Европейский конвой” (2003), а в сериала „Сыщики” (2001 - 2005) изигра полковника от милицията Лютиков.

В личния си живот, Куравльов има 52 години брак с преподавателка по английски език. Тя почива през 2012 г., след което актьорът води затворен живот и не се появява пред публика. Имат дъщеря и син, както и 3 внука. Леонид Куравльов умира след пневмония на 30.01.2022 г. в Москва, на 85-годишна възраст.
Copyright © 2024 Dir.bg.