Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рей Уинстън / Ray Winstone

Дата на раждане - 19.02.1957
Място на раждане - Лондон, Великобритания

На 7-годишна възраст се мести с родителите си в Енфилд, където те имат бизнес с плодове и зеленчуци. Започва да боксира на 12 в известния аматьорски клуб Repton и става трикратен училищен шампион на Лондон, два пъти се бие и под знамето на Англия. За 10 години боксова кариера печели над 80 медала и купи.

Учи актьорско майсторство в училише "Corona", след което е подбран от режисьора Алан Кларк за главната роля в продуцирания от BBC филм "Scum" (1979) - криминална драма за живота в изправителен дом за малолетни престъпници. Участва в множество телевизионни сериали, най-напред в Робин Худ (1984).

Неговата кариера в киното търпи бурно развитие след главната му роля в дебютния филм на Гари Олдман "Nil by Mouth" (1997, продуциран от Люк Бесон), за която е номиниран за наградата на BAFTA през 1998 г., получава и наградата за най-добро изпълнение от британски актьор в независим филм от British Independent Film Awards 1998. През 1999 г. участва и в друг режисьорски дебют на английски актьор - този на Тим Рот.

Известен със своя специфичен твърд и "песъчлив" глас, Уинстън получава и много войсовър роли (за озвучаване), в това число "Хрoниките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" (2005), "Беулф" (2007) и "Ранго" (2011), както и видеоигри.

Женен е за Илейн Уинстън и има 3 деца - син (хип-хоп певец и актьор) и две дъщери - актриси.
Copyright © 2024 Dir.bg.