Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Миранда Отто / Miranda Otto

Дата на раждане - 16.12.1967
Място на раждане - Брисбейн, Куийнсленд, Австралия

Миранда Ото е родена в семействОто на известния актьор Бари Ото. След раждането на момичето, което получило името на героинята от пиесата на Шекспир „Буря", майка й се отказва от актьорската си кариера и става художник по костюмите. Миранда се е занимавала с балет, искала е да стане медицинска сестра, но в крайна сметка тръгва по пътя на родителите си. Получава професионалното си образование в престижната австралийска театрална школа NIDA, където навремето са учили Мел Гибсън и Джуди Дейвис. В киното младата актриса дебютира през 1986 година с филма „Emma's War” (1986) ", а я забелязват след филма й „The Girl Who Came Late” (1991).

После следват роли, за които критиците се изказват одобрително, само че тези филми така и не получават широко разпространение. След десет сравнително успешни години в Австралия, Холивуд забелязва актрисата – първо с малки роли във филми като „Тънка червена линия" (1998) на Терънс Малик, и "Прозрачно минало" (2000) на Робърт Земекис. После я избират за главната женска роля в „Да бъдеш Джон Малкович", но междувременно Камерън Диаз проявила интерес - и продуцентите предпочитат звездата. И все пак, малко по-късно продуцентът и сценарист Чарли Кауфман поканил Миранда Ото да играе в комедията " Human Nature " (2001).

2002 година е ознаменувана с големи успехи за Миранда – тя се снима в ролята на Еовин в трилогията „Властелинът на пръстените” на Питър Джаксън (заради което половин година тренира усилено езда и фехтовка с мечове); играе в трилъра „Doctor Sleep " и в драмата „Julie Walking Home” (за последната роля получава награда от кифестивала в Нюпорт-Бийч), а по екраните излиза втората част от трилогията „Властелинът на пръстените” – „Двете кули”.

Последните филми, в които се снима актрисата, преди да се омъжи и да роди първОто си дете, са „Полетът на Феникса” (2004) и „Война на световете” (2005).

Още за Миранда Ото
През 2003 печели австралийската награда за постижения в шоубизнеса "Mo" за най-добра актриса с пиесата "Куклен дом"
Получава ролята на Еовин във „Властелинът на пръстените: Двете кули” (2002) и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” (2003), след като Алисън Дуди отказва, за да роди детето си.
Ражда първото си дете, момиче, на име Дарси в Австралия на 1 април 2005 г. Съпругът й, който не можел да присъства, наблюдавал раждането по Интернет.
През май 2005 печели наградата Logie за най-добра актриса в драматичен сериал за играта си в минисериала „Through My Eyes”.
По време на снимките на „Война на световете” е бременна с дъщеря си Дарси.
Copyright © 2024 Dir.bg.