Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Териса Ръсел / Theresa Russell

Дата на раждане - 20.03.1957
Място на раждане - Сан Диего, Калифорния, САЩ

Нещо като секс-символ за хората, предпочитащи по-художествени филми отколкото обикновено предлага масовата холивудска продукция, тази блестяща актриса - родена под името Theresa Lynn Paup - изигра няколко дръзки и предизвикателни роли, предимно в произведенията на съпруга си, режисьора Никълъс Роуг.

Открита от фотограф, когато е 12-годишна, Ръсел бързо навлиза в света на децата-модели - и в крайна сметка събира достатъчно смелост да напусне гимназия, преди да е завършила, и да се запише в актьорската школа на Лий Страсбърг.

Филмовият й дебют е в “The Last Tycoon” (1976) на Елия Казан (1976, като дъщерята на Робърт Мичъм), а през 1978 играе заедно с Дъстин Хофман и Кати Бейтс в “Straight Time”. Силната й игра като сексуално откровена жена във връзка с психиатъра си (Харви Кайтел) в “Bad Timing: A Sensual Obsession” (1980) затвърждава положението й на отлична актриса, която може да се справи с тежки роли, без да страхува да поема рискове. Въпреки че първоначално филмът получава най-тежката категория X, при монтажа най-крайните сцени са изрязани до по-приемливата категория R.

“Bad Timing” не е единственият филм, в който ролята на Териса е сексуално предизвикателна; През 1991 тя играе проститутка в драмата на Кен Ръсел ”Whore” с категория NC-17, а по-късно се снима в английския тв филм в три части “A Woman's Guide to Adultery” и в “Erotic Tales II”, където Роуг е сърежисьор. Но “Bad Timing” е първият й филм с Роуг; двамата се влюбват (той е почти 30 години по-възрастен от нея) и се женят няколко години по-късно. През 1981 Териса работи отново с Роуг в “Eureka” - филмът излиза на екран през 1985, след това в “Aria” (1988), “Track 29” (също 1988), “Cold Heaven” (1992) и е поразителна в приликата си с Мерлин Монро в “Insignificance” (1985).

Изявите на Ръсел в по-комерсиални филми са спорадични и в общи линии неуспешни (“Physical Evidence” с Бърт Рейнолдс от 1989 е вероятно най-ниската точка в кариерата й), но все пак тя беше най-хубавото нещо в наругания от критиката римейк на “Острието на бръснача” (1984) и стана доста популярна като изкусителната убийца “Black Widow” (1987). Направи силно впечатление и като Морийн Дийн в телевизионния минисериал "Blind Ambition" (1979). Беше страхотна като агент от Отдела за борба с наркотиците под прикритие в “Impulse (1990) и даде най-доброто от себе си в главната роля в “Whore” (1991).

През 1998-ма я гледахме в “Лудории” заедно с Мат Дилън, Кевин Бейкън, Нев Кембъл и Денис Ричардс. През 2001-ма Ръсел толучи отлични отзиви за ролята си на водачка на скинхед секта в “The Believer” на Хенри Бийн, с Били Зейн и Райън Гослинг. През 2004-та Ръсел се включи в препълнения със звезди телевизионен филм “Empire Falls” заедно с Ед Харис, Хелън Хънт, Джоан Удуард и Пол Нюман.

През 1995 г. списание Empire я включи в списъка си на 100-те най-секси звезди в историята на киното.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.