Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ким Катрал / Kim Cattrall

Дата на раждане - 21.08.1956
Място на раждане - Ливърпул, Великобритания

Звездата от телевизионния сериал “Сексът и градът” (1998-2004) Ким Катрал е родена в Ливърпул; семейството й емигрира в Канада, когато е била на 3 години. Рожденото й име е Клер Уудгейт. На 11-годишна възраст Ким се завръща в родната Англия, за да учи в Академията за музика и драматични изкуства в Лондон. Отново е в Канада, във Ванкувър, на 16-годишна възраст, където завършва училище и спечелва стипендия, за да продължи обучението си в Академията по драматични изкуства в Ню Йорк.

По време на последната година от следването си взема участие във филма на Ото Преминджър “Rosebud” (1975). След своя филмов дебют Ким Катрал се завръща към работата си в театъра – най-напред във Ванкувър, а после в Торонто, преди да подпише договор с “Universal” в Лос Анджелис.

В началото на 80-те години се налага в киното с ролите си в “Porky’s” (1981) и “Полицейска академия” (1984). През 1986 г. се снима в приключенския екшън на Джон Карпентър “Големи неприятности в Малък Китай”, следват “Манекен” (1987) и незабравимото й участие във филми като “Honeymoon Academy” ("В любов и беда", 1989) и заедно с Гари Бюси в “Breaking Point” ("Двойно подозрение", 1994).

Телевизионният сериал на HBO “Сексът и градът” предлага на Ким Катрал шанса да блесне като истинска звезда, която приковава вниманието на публиката със своето неотразимо еротично излъчване и достоверно в психологическо отношение присъствие. Този сериал прави името й наистина световноизвестно. Ким Катрал е включена от сп. “People” в списъка на “25-те най-интересни хора на 2001 г.”. Два пъти е номинирана за наградата “Златен глобус” в раздела за изпълнителка на поддържаща роля в сериал, минисериал или тв филм, преди да я спечели през 2003 г.

Ким Катрал се е омъжвала три пъти - първият й брак (1977 г.) с актьора и оператор Лари Дейвис е анулиран, с архитекта Андре Лайсън са заедно през 1982-1989, когато се развеждат, а с музиканта и дизайнер на аудио оборудване Марк Левинсън са женени от 1998 до 2004 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.