Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Жауме Колет-Сера / Jaume Collet-Serra

Дата на раждане - 23.03.1974
Място на раждане - Сан Искле де Ваялта, Каталуня, Испания

Испански режисьор и продуцент, известен към 2015 г. с екшън филмите с участието на Лиъм Нийсън "Среднощно преследване" ("Run All Night", 2015 г.), "Директен полет" ("Non-Stop", 2014 г.) и "Без име" ("Unknown", 2011 г.). Хитови негови заглавия са още "Orphan" (2009) и "Къщата на восъка" (2005).

В началото на 90-те години, 18-годишен заминава за Лос Анджелeс почти без пари и със слаб английски, мечтаещ да стане филмов режисьор. Учи в Колумбийския университет и още по време на следването си започва работа като монтажист. Следва работа като режисьор на видеоклипове и реклами за множество марки. Стилизираният, сюреалистичен и често мрачен негов стил на привлича вниманието на продуцента Джоуел Силвър и през 2005 година той го привлича за режисьор на римейка на хорър трилъра от 1953 г. „Къщата на восъка”.

През 2007 Колет-Сера се връща в родната Испания, за да заснеме спортната драма „Гол 2: Да изживееш мечтата” (2007). След това отново си сътрудничи с Джоуел Силвър (по мистъри трилъра „Orphan”).

Телевизионният дебют на Жауме е в пилотния епизод на сериала на ABC "Реката" - паранормален екшън хорър.

Заедно с Хуан Сола, той притежава и собствена продуцентска къща - " Ombra Films", финансирана от френския дистрибутор "StudioCanal" и имаща за цел нискобюджетни хорър филми на английски език, както и промотиране на нови испански творци. Живее в района Hollywood Hills на Лос Анджелис, САЩ, където купува нова къща за $5 млн през февруари 2017 г.

Личният живот на Колет-Сера е далеч от прожекторите на медиите. Няма информация за негови връзки с жени или мъже.
Copyright © 2024 Dir.bg.