Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Брайън Де Палма / Brian De Palma

Дата на раждане - 11.09.1940
Място на раждане - Ню Джързи, САЩ

Майсторът на психологическия трилър 40 години демонстрира уверения си творчески стил. Понякога обявяван за обикновен имитатор на Алфред Хичкок, с цялото си творчество Де Палма – въпреки че отдава почит на Хичкок - се различава значително като теми и техника. А на критиките за твърде картинното насилие във филмите му Де Палма отговаря, че e последовател на теорията на Айзенщайн за монтажа като конфликт и “киното като насилие”. Във филмите му стилизацията въздейства естетически върху насилието и то се превръща в по-скоро във визуален ефект, отколкото в натуралистичен детайл.

Де Палма започва да прави филми като студент в Колумийския университет. През 1962 късометражният му филм Wotan’s Wake печели няколко награди. Първият му игрален филм The Wedding Pаrty (създаден през 1966, излязъл на екран през 1969) и Hi, Mom! (1970) са нискобюджетни продукции, известни днес предимно с едни от най-ранните екранни изяви на Робърт Де Ниро и Джил Клейбър.

С комерсиалния си пробив "Кери" (1976), Де Палма установява постоянно повтарящите се във филмите му теми и разказваческия си стил - смесването на мечти/кошмари в повествованието, обикновено неуспешните опити за спасяване на героинята, двойствената роля на таланлив, героичен образ, същевременно и аутсайдер, и разбира се, задължителното присъствие на смъртта. В добавка Де Палма изследва и социалните и етически напрежения, възействащи разрушително на американската митология. Понякога периферно са засегнати и по-широки социални проблеми като институционалната, професионална и политическа корупция ("Недосегаемите", "Джейд", "Клада на суетата", "Скарфейс"), но режисьорът се определя преди всичко като човек на изкуството, а не като полемист. Дори в Кери, където се изследват темите за социалния конформизъм и жестокостта в отношенията между тийнейджърите, има моменти на автопародия, чрез характерния за режисьора черен хумор.

Въпреки че Де Палма работи преимуществено в жанра на психологическия трилър, елементите на романс, хорър и гангстерска мелодрама също присъстват често.

Най-важният принос на Де Палма към съвременното кино е изобретателният му, визуално динамичен стил. Във филмите му камерата постоянно търси, прокрадва се, дебне; употребява гледна точка “божието око” – обикновено сред впечатляващо богат на детайли мизансцен. Майстор на ритмичния монтаж, той често започва филмите си с дълги, сложно композирани епизоди. Превърналият се в класика епизод от бала в "Кери", с употребата на разделен екран, забавен каданс и кръстосан монтаж е типичен за разностранното майсторство на Де Палма.

В личния си живот Брайън има три неуспешни брака - с актрисата Нанси Алън (1979 - 1983), с продуцентката и сценарист Гейл Ан Хърд (1991 - 1993, с една дъщеря като плод на връзката) и с актрисата Дарнел Грегорио (1995 - 1997, от която има дъщеря).
Copyright © 2024 Dir.bg.