Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Алън Алда / Alan Alda

Дата на раждане - 29.01.1938
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Алън Алда е американски актьор, 5 пъти носител на наградата ”Еми”, 6 - на „Златен глобус”, а също номиниран и за „Оскар”. Може би е най-известен с ролята си в телевизионния сериал „Военнополева болница”. През 70-те и 80-те години той е типът симпатичен мъж, макар и през последните години да играе роли в точно точно обратната посока. Алда се ражда под името Арфонсо Джоузеф Дабруцо в Бронкс, Ню Йорк, в семейството на актьор и певец и носителка на титлата „Мис Ню Йорк”.

Има смесен италиански и ирландски произход. Името, което сам си избира - Алда, е комбинация от Алфонсо и Дабруцо. Алда завършва университета в Бронкс през 1956, където е сред най-активните участници в студентската радиостанция WFUV. Учи известно време и в Европа, като през това време участва в театрална постановка в Рим, и играе заедно с баща си в шоу по холандската телевизия. След като завършва, се записва в армията и служи шест месеца в Корея по време на Корейската война.

Година по-късно се жени за Арлин Вайс, пис телка и музикантка, от която има три дъщери, а вече и седем внуци. Алда започва кариерата си през 50-те години като член на комедийната трупа Compass Players. През 1966 е звездата в мюзикъла The Apple Tree на Бродуей и получава номинация за театралната награда „Тони”.

Холивудският му дебют е в поддържаща роля в „Gone Are The Days", филмова версия от 1963 на много успешната бродуейска пиеса Purlie! Victorious. Следват и други роли във филми като „Paper Lion" (1968), в който играе ролята на сега починалия писател, актьор и хуморист Джордж Плимптън, „The Extraordinary Seaman" (1969) и „The Mephisto Waltz" (1971). В началото на 1972 Алда се явява на кастинг и получава ролята на Хоукай Пиърс в тв адаптацията на популярния филм от 1970 „Военнополева болница", за която впоследствие получава 21 номинации за наградата „Еми”, от които печели пет.

Участва в писането на сценариите на 13 епизода от сериала и режисира 32. Когато печели първата си награда „Еми” като сценарист, той е толкова щастлив, че по пътя към сцената,където трябва да приеме наградата, прави циганско колело. Освен това е първият човек, печелил „Еми” като актьор, сценарист и режисьор в един и същи сериал. Ричард Хукър, автор на романа, на който е базиран сериала, не харесва как Алън Алда изобразява Хоукай Пиърс (Хукър е републиканец и е базирал героя на собствената си личност, докато Алда насочва героя си в по-левия край на политическия спектър). Алда е режисьор и на финалния епизод от поредицата през 1983, два и половина часовият "Goodbye, Farewell and Amen", който и до днес си остава най-гледаният единичен епизод от тв сериал, със 105 милиона зрители (за сравнение, последният епизод на „Приятели” е гледан от 52 милиона зрители). Алда е и единственият актьор, който е участвал във всички 251 епизода на поредицата – от първия до последния. След изключителния успех с „Военнополева болница" Алда се чувства достатъчно уверен да изказва публично политическото си мнение и се изявява като един от най-активните поддръжници на борбата за равни права на жените. През 1976 Boston Globe дори го нарича „икона на феминизма". Като активист-либерал той често е избиран и за "Най-досадният човек в Холивуд" и е бил обект на словесни атаки от страна на политици и консерватори.

По време на „Военнополева болница" и през 80-те години Алда развива успешна кариера и като сценарист и режисьор. Комедията от 1990 „Betsy's Wedding" е последният му режисьорски проект - засега. След „Военнополева болница" Алда приема поредица от роли, които или пародират или директно контрастират с имиджа му на "добър човек".

Ролята му на надут знаменит комедиант в „Престъпления и прегрешения" на Уди Алън се смята за очевидна пародия на самия него, макар Алда да отрича. Той също така отрича и че през 1995 за кратко е имал намерение да се кандидатира за сенатор от Ню Джърси. По това време той играе ролята на президента в политическата сатира на Майкъл Мур „Канадски бекон". През 1996 Алда играе Хенри Форд в „Camping With Henry and Tom", базиран на книгата на Марк Сен Жермен.

През 2004 актьорът изигра ролята на консервативния сенатор от Мейн Оуен Брустър във филма на Мартин Скорсезе „Авиаторът". От началото на 2004 до края на шоуто през май 2006 Алда игра редовно в сериала на NBC „Западното крило", в образа на сенатора - републиканец Арнолд Виник, мечтаещ да стане президент. През август 2006 актьорът отново получи награда „Еми” за ролята си в последния сезон на „Западното крило".

Освен 31 номинации за „Еми” и и две за „Тони”, Алда има 7 награди за „Изборът на народа" - 6 „Златен глобус” и три награди на Гилдията на режисьорите. И все пак след такава дълга и успешна кариера едва през 2004 той получи първата си номинация за „Оскар” - за ролята си в „Авиаторът".

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.