Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Олга Куриленко / Olga Kurylenko

Дата на раждане - 14.11.1979
Място на раждане - Бердянск, Украйна

Френската актриса и модел е родена в семейството на украинец и рускиня, които се развеждат и от 3-годишна е отгледана от майка си Марина - учителка и от баба си Раиса. С баща й не поддържат връзка - виждат се веднъж, когато тя е на 8 и втори път, когато е на 13. Живе е в голяма бедност, но учи езици и седем години свири на пиано, от 8-годишна се обучава и на балет. На 13-годишна възраст на станция на метрото е открита като модел от модна агенция в Москва, когато е там за кратко с майка си. Следва преместването й от Украйна в руската столица, когато е на 15, а 16-годишна отива в Париж, за да започне кариера на модел. През 1996 г. там подписва договор с модна агенция Madison, а следващата година вече е на кориците на списания Вог и Ел. Докато е модел в Париж, издържа майка си в Украйна. Следват корици на сп. Мадам Фигаро и Мари Клер, става лице на различни марки, през 1998 г. влиза в музикално видео. Една от първите й актьорски задачи е в музикалното видео "Love's Divine" през 2003 г. на британския изпълнител Сийл.

Същинската филмова кариера на Куриленко започва във Франция през 2005 г., след като тя се представя на актьорска агенция. От фестивал в Бруклин получава диплом за главната си роля в драмата "L'annulaire" ("The Ring Finger"), играе и в "Париж, обичам те!" (2006). През 2007 г. влиза във френско-американския екшън "Hitman". След международния й успех като момиче на Бонд (снимките на "Спектър на утехата", 2008 г. с нея са в Чили с Даниел Крейг), Куриленко се появява и в телевизионни продукции в Русия и Украйна. През 2013 г. излиза фантастиката "Забвение", в която партнира на Том Круз и Морган Фрийман.

В личния си живот, Куриленко придобива френско гражданство през 2001 г., след като предната година се омъжва за френския моден фотограф Седрик ван Мол. Три години и половина по-късно се развежда, а през 2006 г. става съпруга на американския бизнесмен Деймиън Габриел и живее в Лос Анджелис. Този брак издържа до края на следващата 2007 година. През 2009 г. Куриленко се премества в Лондон. За около година има връзка с американския актьор Дани Хюстън, с когото са колеги в криминалния тв сериал "Приказен град" (излъчва се от септември 2012 до август 2013 г.). Съжителства с английския журналист и бивш актьор Макс Бениц, от когото има син, роден през октомври 2015 г. Куриленко се занимава и с благотворителна дейност, най-вече към децата в неравностойно положение в родната й Украйна. Освен перфектен руски, английски и френски език, говори още испански и италиански.
Copyright © 2024 Dir.bg.