Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тони Колет / Toni Collette

Дата на раждане - 01.11.1972
Място на раждане - Сидни, Австралия

Австралийската актриса, продуцент и музикант Антония Колет, родена в семейството на шофьор на камион, развива интерес към актьорството още като дете. Дебютира на сцената на 14 години в училищната постановка на Godspell и съвсем естествено две години по-късно се записва да учи в Националния институт за драматични изкуства. Напуска престижното учебно заведение, за да започне работа на сцената и през следващите години се появява в поредица постановки. През 1991 се снима за първи път в киното във филма Spotswood, в компанията на Антъни Хопкинс и тогава все още неизвестния Ръсел Кроу.

Три години по-късно Колет прави големия си пробив в Muriel's Wedding, който се оказва изненадващ хит и в Австралия, и в САЩ. Покрай оживлението около успеха актрисата играе в няколко малки филма като комедията от 1996 Cosi, Clockwatchers (1997) с Лиса Кудроу и Паркър Поси. По-проницателните критици не пропускат да отбележат играта й като Хариет - срамежливата приятелка на Гуинет Полтроу в „Ема”, адаптацията на Дъглас Макграт от 1996, и като съпругата на глам-рокера в „Златно кадифе” на Тод Хайнс през 1998.

Колет прави най-добрата си роля във филма „Шесто чувство” (1999, на М. Найт Шаямалан), спечелил най-много зрители и положителни отзиви. В ролята на майката на малкото момче, което вижда мъртви хора, за изпълнението си Колет печели номинация за „Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля. За нещастие, следващият й филм е „Шафт” (2000), в който повече или по-малко актрисата „прахосва” таланта си в ролята на жена, която главният герой - частен детектив - спасява от злодеите.

Талантът на Колет е използван много по-уместно в направения директно за телевизията „Dinner With Friends” (2001), в който играе жена, която се разделя със съпруга си (Грег Киниър) след 12-годишен брак. Филмът, в който играят още Анди Макдауъл и Денис Куейд, е посрещнат добре от критиката, главно заради отличната ансамблова работа на четиримата основни актьори. Последвалите роли на Колет спомагат за увеличаването на популярността й. След „Часовете” (2001) на Стивън Долдри, където играе заедно с Мерил Стрийп, Никол Кидман, Джулиан Мур и Ед Харис, актрисата си партнира с Хю Грант в „Маркъс” - адаптация от 2002 по книгата на Ник Хорнби. Последният филм с Тони Колет, който имахме възможност да гледаме, бе комедията "Нищо общо" (2005) с елементи на драма, в която Колет игра по-сериозната сестра на Камерън Диас.

Тони Колет не може да бъде наречена звезда, но тя определено е актриса, която прави впечатление със силната си игра в поддържащи роли. Самата тя не желае да бъде звезда:
„Винаги съм била работеща актриса. Не се интересувам от това да бъде известна. Не ме разбирайте погрешно, харесва ми да ми пазят места във всеки ресторант. Но не искам хората да бъркат мен с образите, които играя."

От 2003 година е омъжена за австралийския музикант и актьор Дейв Галафаси, имат две деца - дъщеря и син.
Copyright © 2024 Dir.bg.