Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стелан Скарсгард / Stellan Skarsgard

Дата на раждане - 13.06.1951
Място на раждане - Гьотеборг, Швеция

Стелан става известен още като юноша, благодарение на участието си в много популярния телевизионен сериал „Bombi Bitt och jag” (1968) и други роли в националната телевизия. В периода от 1972 до 1988 година Скарсгард играе на сцената на Кралския драматичен театър в Стокхолм и за своите постижения в театъра е удостоен в Берлин с наградата „Сребърна мечка”.

Едновременно с изявите си на сцената се снима в киното и телевизията. През 1988 година прави своята първа, макар и неголяма, роля в американското кино - в получилия широка известност филм на Фил Кауфман „Непоносимата лекота на битието”. И макар и да се появява и в екшъна на Джон Мактиърнън „Ловът на Червения Октомври” (1990), пробивът на актьора в Холивуд става с ролята му във филма на Ларс фон Триер "Порейки вълните" (1996), спечелил голямата награда в Кан.

Оттук нататък Стелан Скарсгард започва все по-често да се снима в американски филми, например при Гюс Ван Сант в „Добрият Уил Хънтинг”, при Стивън Спилбърг в „Амистад", при Джон Франкенхаймър в „Ронин", при Рени Харлин в „Синя бездна”, при Майк Фиджис в „Таймкод”, както и в следващите филми на фон Триер – „Танцьорка в мрака” (2000) и „Догвил” (2003).

През 2004 г. Скарсгард се снима в една роля в два филма, по общо взето един сценарий. Това става възможно, след като шефовете в Warner остават много недоволни от заснетата изцяло от Пол Шрьодер предистория на „Заклинателят” – защото не съдържал достатъчно кървави сцени. За режисьор е поканен Рени Харлин, който презаснема 90% от филма с малки промени в актьорския състав и той излиза по екраните под името „Заклинателят: Началото” (2004). След като версията на Харлин не е приета възторжено, от Warner решават да издадат и филма на Шрьодер (у нас излиза под името „Легенда за екзорсиста”).

Последните филми, в които имахме възможност да гледаме Скарсгард, са „Крал Артур” (2004), „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца” (2006) и „Карибски пирати: На края на света” (2007).

Стелан Скарсгард за…
… Холивуд: "В Холивуд непрекъснато и отвсякъде се предлага работа. Не мога да се кача на такси, без шофьорът да ми предложи сценарий. Там, където живея [в Швеция] хората все още четат книги, по които не може да се снима филм".
…красотата: „На гримьорите им трябва много време да ме направят хубав, и много малко да ме направят грозен".
…актьорската игра: "Няма преиграване, има невярна игра"
…семейството си: "Аз не съм религиозен или нещо такова, но за мен е голямо удоволствие да имам много деца. Те се грижат едно за друго."
…първата си сценична изява: "Играех преспа сняг в училищна пиеса. Бях покрит с един чаршаф и трябваше да изпълзя с идването на пролетта. Често мисля, че никога повече няма да постигна такова артистично ниво."
…работата с Ларс фон Триер: „Щом Ларс е режисьорът, се съгласявам, без да се интересувам от сценария. Заради него съм готов да играя и най-малката роля – стига само да се появя на екрана. Трудно у само едно: ако по-рано не си работил с Ларс, не е лесно да се примириш с това, че контролът над ролята вече не е в твои ръце. Всъщност актьорът никога нищо не контролира, но в някои случаи се запазва такава илюзия... това обаче не е случаят с Ларс. Понякога си принуден да изиграеш нещо лошо, и това е мъчително, чувстваш, че напразно губиш време и енергия. Но той иска тези или други две секунди да изглеждат именно така, и ти по неволя се подчиняваш. Ако искаш да изглеждаш добре във филм на Ларс фон Триер – свиквай да играеш лошо”.

Още за Стелан Скарсгард
В оригинал фамилията му се произнася "Скаршгор".
Първата му съпруга Мий (женени са от 1975 до 2007 г.) е лекар. С нея имат 6 деца - пет сина и една дъщеря.
През януари 2009 г. 57-годишният Стелан се жени за 28-годишната ирландска продуцентка, сценарист, рекламен копирайтър и автор на детски книги Мегън Евърет. С нея имат още 2 деца (синове) и към 2017 г. очакват и трето.
Близки приятели са с Питър Стормеър (на шведски: Петер Стормаре) от 1976 година.
Твърди, че хората често го бъркат с Лиъм Нийсън.
Бил е обсъждан за ролята на Оскар Шиндлер в „Списъкът на Шиндлер” (1993).
Издал е един музикален сингъл „Bombi Bitt/Ler Mot Dej" през 1968, от което днес много се срамува.
Синът на живеещото в Ню Йорк актьорско семейство, американката Дженифър Конъли и англичанина Пол Бетани - Стелан е кръстен на Скарсгард, който е техен приятел.

Филмография

Актьор: Дюн: Част втора Дюн Боядисаната птица Mamma Mia: Here We Go Again! Човекът, който уби Дон Кихот Завръщане в Монтаук Борг - Макенроу Изменник по вкуса ни Пепеляшка Отмъстителите: Ерата на Ултрон Хектор и търсенето на щастието Тор: Светът на мрака Нимфоманка Нимфоманка Отмъстителите Меланхолия Мъжете, които мразеха жените ТОР: Богът на гръмотевиците Донякъде нежен Ангели и демони Mamma Mia! Рицарят тамплиер Карибски пирати: На края на светa Призраците на Гоя Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца Легенда за Екзорсиста Заклинателят: Началото Крал Артур Елена от Троя Стъклената къща Целувки и куршуми Извънредни мерки Танцьорка в мрака Таймкод Синята бездна РОНИН Добрият Уил Хънтинг Амистад Непоносимата лекота на битието Озвучен от: Метропия

Новини

Специална програма "Европейско кино за учащи" на Дома на киното Тази нощ в хотел Бевърли Хилс бяха раздадени 77-ите награди „Златен глобус“ Новият "Дюн" на Вилньов вече с премиерна дата "То" се превърна в най-успешния старт на хорър в историята Снимат продължението на мюзикъла "Mamma Mia!" Ще има продължение на „То” Стелан Скарсгард може би ще се завърне „Отмъстителите: Безкрайна война” "Пепеляшка" с премиера на Берлинале Скарсгард: Дан Браун не може да пише! Стелан Скарсгард в кожата на Гоя
Copyright © 2024 Dir.bg.