Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рупърт Евърет / Rupert Everett

Дата на раждане - 29.05.1959
Място на раждане - Норфък, Великобритания

Той се е снимал с най-красивите и знаменити жени от двете страни на океана – Джулия Робъртс, Мадона, Мишел Пфайфър, Кейт Бланшет... Играе в киното и на театралната сцената, опитал е силите си в музиката, пише книги. «Той е най-сексапилният от всичките ми екранни партньори», - казва Джулия Робъртс. «Той е забележителен човек и е потресаващо красив”, смята Мадона. За кого става дума? За Руперт Еверет, най-знаменития сред актьорите с нетрадиционна сексуална ориентация в Холивуд.

Английската преса не обича особено Евърет, но не заради сексуалната му ориентация, а заради прекаления му аристократизъм и нежеланието му да следва стандартите. Към него доста хладно се отнася и американската гей-общност. Може би защото отказва да се присъедини към организации, защитаващи правата на сексуалните малцинства, и категорично избягва политически заявления от типа на „Гейове от всички страни, обединявайте се!” „Аз съм просто актьор, казва Евърет. – Не се срамувам, че съм гей и не се гордея, че съм гей. Живея така, както ми харесва и не натрапвам на никого своя стил на живот. Не мога да кажа, че славата не ми харесва. С удоволствие се ползвам от всички плюсове на знаменитостите. Но когато ме питат за кариерата ми, за стратегическите ми планове за живота, просто вдигам озадачено рамене”.

Рупърт Еверет израства в привилигировани обстоятелства, но и като голям непокорник още от ранна възраст. На 7 години е записан в колеж с изучаване на пиано. По-късно е принуден да напусне Училището по публична реч и драма в Лондон поради разправии с учителите. Вместо това отива да чиракува в Градския театър в Глазгоу, Шотландия и там участва в постановки като Дон Жуан и Heartbreak House.

През 1984 г. получава роля за филма Another Country и с нея става най-новата звезда на Англия. За тази роля той взема наградата на Лондонската театрална критика за Най-обещаващ млад актьор. Но отново бунтарският нрав пречи на кариерата му, тъй като Рупърт изпада в противоречия с пресата, даже и с някои свои фенове.

През 1989 г. Еверет за първи път оповестява за своята хомосексуалност - признание, което може морално да нарани филмовата му кариера. Но вместо това, с течение на времето, като че ли се получава точно обратният ефект: кариерата му се съживява с ролята му в "Сватбата на най-добрия ми приятел" (1995 г.) заедно с Джулия Робъртс и продължава да разцъфтява с филми като "Влюбеният Шекспир" (1998 г.), "Идеалният мъж" (1999 г.) и "Сън в лятна нощ" (1999 г.). През 199-а печели и наградата на списание "Вог" за най-светска личност на годината.

Евърет е хомосексуален и не го крие. Той не вижда пряка връзка между своите роли и сексуалните си предпочитания. И изобщо тази тема слабо го интересува. „Вече толкова пъти съм говорил за това, че даже на самия мене ми е омръзнало”, казва той. «Честно казано, за холивудските продуценти „англичанин” – това е много по-опасна характеристика, отколкото „гей”.

Любопитни факти:
Високият 1.93 м. брюнет е живял в Лондон, Ню Йорк, Париж и Маями и говори английски, френски и италиански.
В миналото е бил успешен модел в Милано.
В Италия придобива популярност и с участието си като главно действащо лице в комиксите "Dylan Dog" на Тициано Склави.
По негово предложение Мадона решава да направи римейк на старата песен "Американски пай", където Еверет е бек вокал. Вторият път, в който звездата демонстрира музикалния си талант, е в дует с Роби Уилиямс в песента "They Can't Take That Away from Me".
Рупърт Еверет има черен лабрадор на име Моис. Звездата купува жилище в Лос Анджелис заради него, тъй като кучето страда от болезнен артрит и има нужда от лечение. Също заради него Рупърт отказва роля на лондонска сцена, защото домашният му любимец е под карантина за 6 месеца.
Copyright © 2024 Dir.bg.