Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Денис Куейд / Dennis Quaid

Дата на раждане - 09.04.1954
Място на раждане - Хюстън, САЩ

Денис Куейд е роден в семейството на електротехник. Учи драма в училище и в колеж, но напуска преди да завърши следването си, за да замине за Лос Анджелес с намерението да направи бърза кариера. Там по същото време неговият по-голям брат Ранди Куейд вече жъне успехи като актьор, главно в комедии. На Денис обаче щастието не се усмихва така бързо.

В началото среща доста трудности с намирането на работа. Играе предимно в телевизионни сериали, докато през 1979 г. пробива с доброто си изпълнение във филма „Breaking Away”. Четири години по-късно печели заслужено признанието на критиката за играта си в „The Right Stuff (1983). Освен актьорски, Денис има и музикален талант. Докато прави шеметната си кариера в Холивуд, не престава да свири със своята група „Sharks”. Изявява се и като композитор. Той е автор на песни към три от филмите, в които е участвал: „Night the Lights Went Out in Georgia, The (1981), „Tough Enough” (1983) и „Big Easy, The” (1987). Снима се в най-разнообразни роли в различни по жанрове филми. Еднакво добър е във фантастистики (Enemy Mine, 1985), в комедии (Innerspace, 1987), в драми (Come See the Paradise, 1990; Savior, 1998), а също и в биографичния филм за великия джазов музикант Джери Лий Луис „Great Balls of Fire!”, 1989) и др. Сред последните значителни ленти, в които се появявал e „Далеч от рая” (2002) на Тод Хейнс, в който изпълнява ролята на хомосексуалния съпруг на главната героиня (актр. Джулиан Мур).

През 2003-а и 2004-а година се снима в „Cold Creek Manor” и „The Alamo,”, а предстои да излязат на екран филмите: „The Day After Tomorrow”, „The Flight of the Phoenix” и „Synergy”, в които също са му поверени централни роли.

Денис Куейд е бил женен два пъти и на два пъти се е развеждал. Първата му съпруга е P.J. Soles, с която живее 5 години (1978-1983), а втората е популярната актриса Мег Райън, с която живее 10 години (1991-2001), преди да нахлуe в живота им Ръсел Кроу. Както е известно, бракът на Денис и Мег се разпада заради кратката авантюра на Мег с нашумелия австралийски актьор. От втория си брак Денис има син Джак, роден на 24 април 1992 г.

В края на юни 2016 г. съпругата му Кимбърли Бъфингтън подава молба за развод. Те са семейство от 2004 г., имат двама близнаци.

Любимото хоби на Денис Куейд е голфът.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.