Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Спайк Лий / Spike Lee

Дата на раждане - 20.03.1957
Място на раждане - Атланта, Джорджия, САЩ

Прочутият американски режисьор, сценарист, продуцент и актьор е безспорният лидер на афро-американското кино през 80—90-те години на XX век. Критиката заслужено го нарича «чернокожият Уди Алън» — и за външната прилика, ако не обръщаме внимание на цвета на кожата, и за обсебеността и на двамата от една тема. С тази разлика, че Спайк Лий се интересува не от взаимоотношенията между евреи и неевреи, а между негри и бели, при което в своите филми е много по-конкретен и злободневен.

Истинско име на Спайк Лий е Шелдън Джаксън, но още в училище си харесва псевдонима Спайк („шип”). След като завършва Нюйоркския университет, заснема само за 12 дни на 16-мм лента филма «She's Gotta Have It» /1986/, който разказва за любовните похождения на негърка от Бруклин. Филмът е направен само за $175 000, финансирани от баба му, а донася $7 млн. От този момент нататък Лий се нарежда в числото на най-интелигентните и талантливи млади режисьори в САЩ. В следващата му творба “School Daze” /1988/ изиграва първата си главна роля бъдещата чернокожа звезда - Лорънс Фишбърн.

Започвайки с комедии, постепенно Спайк Лий преминава към по-драматични и дори жестоки сюжети, показвайки например във филма «Making «Do The Right Thing» /1989/ избухването на взрив от насилие между бели и черни. Опитвайки се да достигне до самите корени на тази историческа вражда, Лий стига до обобщението, че «сексът и расизмът вървят ръка за ръка». Ку-клукс-клан се появява именно за защита на белите жени в американския Юг от негрите. Филмът «Треска в джунглата» (Jungle Fever, 1991) е посветен на паметта на чернокож младеж, който е бил убит, защото го заподозрели, че се е срещал с бяла жена.

Характерно за творчеството на Спайк Лий е, че е независимо от Холивуд. Той е и продуцент на почти всичките си проекти. Много шум предизвиква биографичната лента «Малкълм Х» (Malcolm X, 1992), за който изпълнителят на главната роля Дензъл Уошингтън получава награда за най-добър актьор на кинофестивала в Берлин през 1993 г. и номинация за «Оскар». Прославата на екстремистски настроения лидер на «черните мюсюлмани» шокира американската общественост и режисьорът е обвинен в расизъм и антисемитизъм.

Следващите му филми - «Crooklyn» (1994) и «Clockers» (1995) - са далеч по-миролюбиви. И даже посветеният на мюсюлманския лидер Фарах филм «Седни в този автобус» (1996) е много далеч от агресивността на «Малкълм Х». Последният засега игрален филм на Спайк Лий „25-ят час” (2002) е много силна драма за напразно пропиления живот на един наркодилър. В главната роля чудесно се превъплъщава Едуард Нортън.

В личния си живот, Спайк е женен за бившия корпоративен юрисконсулт и настояща продуцентка и сценарист Тоня Луис Лий от 1993 г. Имат две деца, дъщеря и син.

Филмография

Режисьор: Da 5 Bloods BlacKkKlansman Човек отвътре Тя ме мрази 25-ият час Лятото на Сам Маршът на милионите Актьор: Лятото на Сам Сценарист: Da 5 Bloods BlacKkKlansman Лятото на Сам Продуцент: Da 5 Bloods BlacKkKlansman Всички невидими деца Тя ме мрази 25-ият час Лятото на Сам

Новини

"Анет" е откриващ филм на фестивала в Кан през юли Окончателно: без фестивал в Кан тази година, но с Netflix догодина Спайк Лий с изненада: пуска "Da 5 Bloods" през Netflix още през юни Звезден блясък на сцената на Долби Тиътър в нощта на Оскарите Председатели на журитата в Берлин, Кан и Венеция 2020 Жан Рено се завръща като кораво ченге „Зелената книга“ спечели Оскар 2019 за най-добър филм Професионални награди за режисура: Куарон на върха Номинации за наградите „Оскар“ 2019 Режисьорската гилдия обяви номинациите си Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 Дел Торо в "Бели лъжи" на Оливър Стоун Наградите на 71-вия Кан 2018 г. Спайк Лий ще се заеме с „Nightwatch“ Адам Драйвър в трилъра „Black Klansman“ на Спайк Лий Спайк Лий снима нов филм: "Black Klansman" Почина Бил Нън Джейда Пинкет Смит и Спайк Лий бойкотират „Оскарите” Спайк Лий ще възкреси бащата на соула Наградите на MTV 2006
Copyright © 2024 Dir.bg.