Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ема Томпсън / Emma Thompson

Дата на раждане - 15.04.1959
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английската актриса Ема Томпсън е родена на 15 април 1959 г. в театрално семейство в предградие на Лондон. Изучавала е литература в Кембридж, писала е скечове за студентски спектакли, в които смата тя е участвала. Играла е в телевизионни постановки и на сцените на редица лондонски театри. След като се омъжва за актьора и режисьора Кенет Брана, играе като негова партньорка във филмите му и се изявява като надарена с остро чувство за хумор интелектуална актриса, умееща да предава сдържано в най-дълбоки нюанси чувствата на сложните героини, в които се въплъщава. Особено ярко тези нейни качества се проявяват в прекрасните драми на Джеймс Айвъри «Хауърдс енд» (Howards End, 1992, «Оскар» за женска роля) и «Остатъците на деня» (The Remains Of The Day, 1993), в които персонажите са обрисувани от актрисата в най-добрите традиции на английската “недоизказаност”. След развода с Кенет Брана през 1994 г. доказва, че не само може да бъде самостоятелна актриса, но и превъзходна сценаристка. По неин адаптиран сценарий Анг Лий екранизира класическия роман на Джейн Остин «Разум и чувства” (Sense And Sensibility, 1995). В този филм Ема се превъплъщава чудесно и като изпълнителка на главната роля, но е отличена с “Оскар” за работата си като сценаристка. В своите съвременни персонажи тя разкрива широкия диапазон на таланта си, съумявайки да предаде много правдиво енергията и деятелната природа на своите героини. Особено успешен е филмът «В името на отца» (In The Name Of The Father, 1993) на режисьора Джим Шеридан, който е посветен на темата за ирландската съпротива. Забележително е актьорското й постижение в драматата на Никълъс Хитнер “Карингтън”.

От 1997 г. Ема Томпсън живее с Грег Уайз, от когото има син и дъщеря.

Нет Фокус

Филмография

Актьор: Успех, Лио Гранд! Какво общо има тук любовта? Матилда Круела Късното шоу Мъже в черно 4 Last Christmas Джони Инглиш избухва отново Красавицата и звяра The Meyerowitz Stories (New and Selected) Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта Легендата за Барни Томсън Повелителят на кухнята Прелестни създания Спасяването на Мистър Банкс Мъже в черно 3 Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Бавачката Макфий и големият взрив Рок радио Съзряване Последен шанс, Харви Завръщане в Брайдсхед Не може да бъде! Бавачката МакФий Наистина любов Планетата на съкровищата Воля Първични цветове Разум и чувства Джуниър В името на Отца Остатъкът от деня Имението “Хауърдс Енд” Отново мъртва Хенри V Сценарист: Last Christmas Бавачката Макфий и големият взрив Бавачката МакФий Разум и чувства Продуцент: Last Christmas Озвучен от: The Voyage of Doctor Dolittle Missing Link

Новини

Раздадоха британските награди БАФТА 2023 Киномания 2022 от 17 ноември Карлови Вари почита Джулиан Мур Ема Томпсън напуска анимацията „Luck“ Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Джон Литгоу с главна роля във "Fair and Balanced" Първи трейлър на „Крал Лир“ с Антъни Хопкинс Ребека Фъргюсън подписа договор за „Мъже в черно“ Ванеса Редгрейв ще получи „Златен лъв“ за цялостен принос CineLibri-4 през октомври Джон Литгоу в новата комедия „Late Night” The Weinstein Company уволни основателя си Нови кадри от вълшебния свят на "Красавицата и звяра" Анджела Лансбъри смутена от римейка на "Красавицата и звяра" Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар Катрин Зита-Джоунс срещу ейджизма на Холивуд Животът на Джейн Остин пренесен на голям екран Ема Томпсън и Кевин Клайн в новата игрална версия на „Красавицата и звяра” Старт на кинофестивала ”Сънданс” Алън Рикман - холивудски злодей и звезда на театъра Ема Томпсън се харесва грозна Хю Грант - скромното очарование на истинския джентълмен Наистина комедия Ема Томпсън в три детски филма?
Copyright © 2024 Dir.bg.