Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кристоф Валц / Christoph Waltz

Дата на раждане - 04.10.1956
Място на раждане - Виена, Австрия

Роден е в семейството на дизайнерка на костюми и германски сценичен работник, а театърът му е в кръвта по майчина линия - неговата баба и прабаба са актриси от виенския Императорски театър. Дядо му пък, също по майчина линия, е австрийският психиатър и психолог Рудолф фон Урбан, автор на "Съвършеният секс и брачното щастие" (1949). През 2010 г. Кристоф придобива второ австрийско гражданство, след като дотогава е гражданин само на Германия.

Валц завършва института "Lee Strasberg" в Ню Йорк, където среща първата си съпруга, с която се връщат във Виена, а след това се местят в Лондон. През 80-те години той работи предимно в театрите (Великобритания и Германия). Постепенно навлива в телевизията, следват и филмови роли, но не и англоезични - в продължение на 30 години.

След срещата му с Куентин Тарантино обаче, започва кариерата му в Холивуд (ролята на полковник Ханс Ланда в "Гадни копилета", 2009 г.) и Кристоф Валц излиза от германските телевизии и филми, за да започне нов живот като международна суперзвезда и като актьор, носител на Оскар. Вторият му "Оскар" е за поддържаща роля в "Джанго без окови" (2012) отново на Тарантино.

В личния си живот Валц има два брака - от първия с американската психотерапевтка Джаки има 3 деца (две дъщери и син), живеещи в Израел. От втория с германската дизайнерка на костюми Джудит Холсте има една дъщеря. Живее в Берлин, Лондон и Лос Анджелис.

Филмография

Режисьор: Georgetown Актьор: The French Dispatch Bond 25 Фестивалът на Рифкин Alita: Battle Angel Georgetown Малък голям живот Треска за лалета Тарзан СПЕКТЪР Шефове гадняри 2 Големи очи Теорема нула Джанго без окови Касапница Тримата мускетари Вода за слонове Зеленият стършел Гадни копилета Продуцент: Теорема нула Озвучен от: Пинокио на Гийермо дел Торо

Новини

Уди Алън с нов филм Ванеса Редгрейв ще получи „Златен лъв“ за цялостен принос Няма режисьор за 25-ия Джеймс Бонд Кристоф Валц се отказва от Бонд Ванеса Редгрейв и Кристоф Валц заедно в нова продукция Робърт Родригес - римейк на "Бягство от Ню Йорк" Мишел Родригес се присъединява към "Алита: Бойният ангел" Кара Делавин в комедия "Младост" триумфира на Европейски филмови награди 2015 Първи кадри от новия филм за Бонд: тийзър-трейлър Тарантино започна снимките на "Омразната осморка" Ето и номинациите за “Златен глобус” "Шефове гадняри 2" тръгна 3 пъти по-добре от оригинала Брентън Туейтс партнира на Джони Деп в "Карибски пирати 5" Лана дел Рей с песни към саундтрака на "Големи очи" Кристоф Валц в новия филм за Джеймс Бонд, редом до Даниел Крейг Награди “Златен глобус” 2012 Номинациите за “Оскар” 2013
Copyright © 2024 Dir.bg.