Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Белуши / John Belushi

Дата на раждане - 24.01.1949
Място на раждане - Чикаго, Илиноис, САЩ

Синът на албански имигрант и собственик на ресторант Адам Белуши и съпругата му Агнес се ражда в Чикаго на 24 януари, 1949 г. Отраства в Уитън, където семейството се премества, когато Джон е на 6 години. Въпреки че е голям калпазанин в началното училище, Джон става съвършеното американско момче в гимназията където е капитан на футболния отбор. По това време се появява и интересът му към актьорската игра, появява се и в училищно шоу. Окуражен от учителят си по драматично изкуство, Джон решава да се откаже от плановете си да стане футболист за да стане актьор.

След дипломирането си през 1967, Джон играе в различни продукции в селскостопанските райони на Индиана. През есентна на първата си години в Университета в Уисконсин, Джон променя имиджа си и се превръща в “лошо момче” – пуска си дълга коса, появяват се и проблеми с дисциплината и посещението на учебните занятия. След като отпада от университета, Джон прекарва следващите две години в колежа DuPage, на няколко мили от дома на родителите му. Баща му се опитва да го убеди да му стане партньор в ресторанта, но Джон продължава да предпочита актьорската професия. Докато учи в DuPage, Джон става съосновател на West Compass Players, група за комедийни импровизации, по модел на прочутия чикагски ансанбъл Second City.

През 1971 година Джон се прехвърля Second City, където участва в различни комедийни спектакли заедно с Харолд Рамис и Джо Флахърти. Джон харесва този живот, в който шест вечери в седмицата е на сцената и усъвършества странен, преувеличен стил, който в последствие го прави прочут. Година по-късно, Джон заедно с приятелката си от ученическите си години Джуди Джаклин, заминават за Ню Йорк, защото той е поканен в състава на National Lampoon's Lemmings, оф-Бродуей рок мюзикъл, което върви вече 10 месеца при пълни салони.

През 1973, Джон е нает като сценарист за радио варианта на National Lampoon's. Големият пробив на Джон идва същата година когато се включва в актьорската група на хитовия ТВ сериал Saturday Night Live и се превръща в звезда. Непредсказуемия, агресивен физически комедиен стил, който е започнал да развива в Second City, разцъфва напълно в Saturday Night Live. През 1978, докато продължава да работи в Saturday Night Live, Джон се появява във филма “Goin' South”, режисиран от Джак Никълсън. Там го забелязва режисьорът Джон Ландис и решава да го включи във филма си “National Lampoon's Animal House”.

Филмът става най-успешната комедия на годината, а Джон Белуши е най-смешният актьор във филма. През 1979, Джон и Дан Акройд – колега от шоуто и приятел напускат ТВ сериала за да се отдадат на кино проекти. Джон и Дан играят в малки роли във финансово неуспешния “1941” на Стивън Спилбърг, а на следващата година двамата са заедно в главните роли в “Блус брадърс” на Джон Ландис. Любовта на Джон към блуса и соул музиката е основното вдъхновение за “Блус брадърс”. Белуши и Акройд за първи път се появяват като Джейк и Елууд Блус – двойка бели соул братя с черни костюми, тънки вратовръзки, меки шапки и черни очила, като подгряващ акт преди излъчванията на Saturday Night Live. От успеха на тези изпълниния и албумът им "A Briefcase Full of Blues" Джон и Дан стигат до идеята за филма. Това им дава основание да играят заедно с любимите си музикални идоли като Рей Чарлс, Джеймс Браун и Арита Франклин.

По това време, проблемите на Джон с наркотиците се задълбочават. Кокаинът, който се среща навсякъде в средите на шоубизнеса през 70-те, е новият му избор и той почти веднага става зависим. Постоянното смърка става източник на напрежение между него и Джуди за която той се е оженил през 1976. Междувременно Джон се заслужва репутацията на легендарен купонджия, а щедростта и благородството му остават по-малко известни. С част от парите си той купува на баща си ранчо край Сан Диего, помага на няколко от чикагските си приятели да започнат собствен бизнес, помага и на по-малкия си брат Джеймс, който се движи по неговите стъпки – първи в Second City а след това и в Saturday Night Live.

През 1981, Джон играе във филма “Continental Divide”. Същата година Джони и Дан Акройд отново са заедно в “Neighbors”, където получават възможност да си разменят ролите. Джон има нормално семейство и всичко му е наред, докато в съседния апартамент не се нанася Дан.

През януари 1982-ра Джон започва работа по сценария за следващия си филм, “Noble Rot”. Наел е бунгало край Лос Анджелис. Увеличил е сериозно наркотиците, жена му и приятелите му са разтревожени, и той обещава на Джуди, че ще се откаже.

На 5 март 1982 г. Джон Белуши е открит мъртъв в стаята си. Той е на 33 години. Причината за смъртта е инжектираният кокаин и хероин.

Още интересни факти за Джон Белуши
• Брат е на Джеймс Белуши.
• Имал навика да иска по 20 долара на заем от новите си познати и по реакцията им да преценява що за хора са.
• В един скеч в Saturday Night Live играе старец – последния оцелял от членовете на групата. По ирония на съдбата, той е първият, който умира.
• Ролята на д-р Венкман в “Ловци на духове” е била предназначена за него. След смъртта му я поема колегата от SNL Бил Мъри.
• Заедно с Дан Акройд трябвало да обявят носителят на Оскар за Най-добри визуални ефекти на церемонията през 1982 , но умира няколко седмици преди това. Акройд се появил сам и заявил от сцената: "Моят партньор би се радвал да връчи тази награда, тъй като самият той беше до голяма степен визуален ефект".
• На 1 април, 2004 – 22 години след смъртта му, е почетен със звезда на Холивудската алея на славата. На церемонията присъстват Джим Белуши, Дан Акройд, вдовицата му Джудит и партньорът му от SNL Чеви Чейс.

Нет Фокус

Филмография

Актьор: БЛУС БРАДЪРС 1941
Copyright © 2024 Dir.bg.