Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джеймс Белуши / James Belushi

Дата на раждане - 15.06.1954
Място на раждане - Чикаго, Илиноис, САЩ

Леко пълен, но пък чаровен и много забавен, по-малкият брат на легендарния Джон Белуши, успя сам да се превърне в кино и ТВ звезда в средата на 80-те години, чиято популярност не намалява и днес.

Джеймс Белуши е роден на 15 юни, 1954 в Чикаго, но по-голямата чест от детството му преминава в Уитън, Илиноис. Той е третото от четирите деца на Адам Белуши, емигрирал от родната си Албания през 1934, когато е на 15 години, и Агнес, родена в САЩ, но също дъщеря на албански емигранти.

По-малкият брат на популярният комик Джон Белуши, още от съвсем млад също проявява комедийния си талант. Учител в гимназията, впечатлен от импровизациите на Джеймс, когато го изпитва, го убедил да се включи в училищния театър. Днес на въпроса, защо се е насочил към актьорската игра, Белуши обикновено отговаря, „Заради момичетата. В училищния театър имаше към 20 момичета и 6 момчета. Същото беше и в хора.... много момичета!".

След като завършва Университета Южин Илиноис със степен по драматични изкуства, между 1976 и 1980, той става постоянен член на известната чикагска трупа Second City, където е и прочутият му брат Джон. През 1979, сценаристът продуцент Гари Маршал вижда Джеймс на сцената и му урежда да замине за Холивуд и да се яви на кастинг за пилотния епизод на новия сериал „Who's Watching the Kids" на Paramount, и за роля В ТВ шоуто „Working Stiffs” (с Майкъл Кийтън). По-късно, през 1983, се присъединява към постоянния състав на прочутото Saturday Night Live за две години.

Джеймс получава национална популярност с ролята си във филма "About Last Night" с Роб Лоу и Деми Мур – по пиесата на Дейвид Мамет, същата роля, която е играл и в чикагския театър Аполо в спечелилата доста награди постановка "Сексуални перверзии в Чикаго".

След доста и разнообразни роли, в които демонстрира комедийната си дарба – през 70-те основно в телевизията, а през 80-те и в киното: „Jumpin' Jack Flash” (1985), „Салвадор” (1986), „Little Shop of Horrors” (1986), „Директорът” (1987), „Red Heat” с Арнолд Шварценегер (1988), за Джеймс Белуши идва ред и на главните роли. В една от първите си главни роли - „К-9” (1989), Джим играе с полицейско куче. („Най-добрият ми партньор, с когото съм играл някога”, казва актьорът в едно по-късно интервю). През 1989 също прави силна роля в драмата на Андрей Кончаловски „Хоумър и Еди” заедно с Упи Голдбърг.

През 2000 г. белуши играе във филма на MGM ,„Върни се при мен" на Бони Хънт с Дейвид Духовни и Мини Драйвър – и критиците отново са във възторг от изпълнението му. Джеймс с удоволствие озвучава и анимационни герой – той бе гласът на едно от кучетата в популярния филм на Дисни „Snow Dogs” от 2002 г., и през 2006 г. – катерицата Бени в „Див живот”. От 2001 досега, вече 6 сезона, с успех, се излъчва и неговия комедиен сериал „According to Jim”.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.