Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тарън Еджъртън / Taron Egerton

Дата на раждане - 10.11.1989
Място на раждане - Бъркънхед, Великобритания

Британски актьор, една от чиито баби е от Уелс, където прекарва и детството си след 12 г. Макар че е роден в Англия, счита себе си за уелсец. Като тийнейджър се увлича от актьорството, учи в общообразователното училище Ysgol Penglais в гр. Аберистуит, обучава се в улеския център по изкуствата Aberystwyth, а на 21 години е обявен за Студент-изпълнител на годината през 2011 г. Завършва Кралската академия по драматично изкуство в Лондон през 2012 г. (бакалавър с отличие), след което влиза в състава на Националния младежки театър.

В телевизията започва през 2013 г. в сериала на ITV "Inspector Lewis", след което в сериала на Sky One "The Smoke" (2014). Същата година дебютира в киното - в англо-датската биографична драма "Testament of Youth", където играе главната мъжка роля и партнира на Алисия Викандер. Печели номинация за най-добър британски дебютант от кинофестивала в Лондон 2014 г. Международна известност придобива с ролята си в англо-американската екшън комедия "Kingsman: Тайните служби" (2015), в която работи с Колин Фърт и е номиниран за награда "Сатурн" в САЩ, печели наградата на сп. "Empire" за британски дебютант и е номиниран за "Teen Choice". В британо-френския криминален трилър "Легенда" (2015) партнира на Том Харди, а в спортната драма "Еди Орела" (2016, копродукция Великобритания - Германия - САЩ) - на Хю Джакман и отново е номиниран за "Teen Choice".

Също през 2016 г. вече е приет от Холивуд и озвучава роля в музикалната анимация на Illumination Entertainment и Universal Pictures "Ела, изпей!". През 2017 г., освен в продължението на "Kingsman", е ангажиран в нови холивудски продукции - като "Billionaire Boys Club" заедно с Ема Робъртс, Кевин Спейси и Розана Аркет, както и в "Робин Худ" на Ото Батхърст през 2018 г., в който играе главната роля и си партнира с Джейми Фокс, Бен Менделсон и Джейми Дорнън.

Тарън има изявени певчески и танцувални способности.
Copyright © 2024 Dir.bg.