Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Лив Тайлър / Liv Tyler

Дата на раждане - 01.07.1977
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Майка й – Биби Бюъл - е била известен модел, а през 1974 се снима за списание Плейбой като момичето на месец октомври и поддържала много връзки предимно с рок звезди. Тя е прототипът на Пени Лейн (Кейт Хъдсън) от филма на Камерън Кроу „Почти известни". Сред най-известните й завоевания са Мик Джагър, Иги Поп, Дейвид Боуи, Род Стюарт, Елвис Костело, Джак Никълсън...
По времето когато се ражда Лив, кръстена на норвежката актриса Лив Улман, Биби живее с рокмузиканта Тод Рундгрен. Но година по-късно той напуска семейството. Детето Лив расте с мисълта, че Рундгрен е баща й. Докато един ден, когато е на около десет години, забелязва необичайната прилика с дъщерята на един семеен приятел, който често посещавал дома й - Стивън Тайлър (от "Aerosmith"). След като научава от майка си, че той е истинският й баща (и за първи път го среща през 1988 г.), Лив сменя фамилията си на Тайлър.

Лив е на 14 години, когато майка й я води в Ню Йорк, за да се пробва като модел. Лицето й започва често да се появява по страниците на модните списания, а когато започва да се снима и в рекламни филми, Лив усеща вкуса на актьорската професия.

За първи път обръща публичното внимание към себе си, като се снима заедно с Алисия Силвърстоун във видеоклипа на песента "Crazy" на групата на баща си "Aerosmith". Клипът дълго не слиза от върховете на видеокласациите и от програмите на MTV, а двете момичета, които са се снимали в него, не излизат от главите на милиони момчета (и мъже) по цял свят. Впрочем решението да участва в клипа е взето, след като режисьорът я вижда в реклама на „Пантен", без да има представа кой е баща й.

Лив Тайлър дебютира на големия екран през 1994 година във филма на Брус Бересфорд "Silent Fall" (1994). Играта й в "Heavy" също получава положителни отзиви от критиците, а лентата на Бернардо Бертолучи "Открадната красота" е призната за големия пробив на младата акктриса. По-нататък следват няколко второстепенни и главни роли – в "Inventing the Abbotts" (1997), "Обратен завой" (1997) и още няколко филма. През 1998 година Лив Тайлър се снима в ролята на дъщеря на Брус Уилис и любима на Бен Афлек в касовия хит на годината "Армагедон" (1998).

Последвалите филми на актрисата не са толкова успешни от финансова гледна точка, но някои от тях получават отлични оценки от критиците. През 1999 г. по екраните излизат два исторически филма с Лив Тайлър –"Плънкет и Маклийн" (1999) и "Онегин", в който актрисата играе Татяна Ларина. Същата година се снима и във филма на Робърт Олтман „Cookie's Fortune" (1999), а на следващата – в „Доктор Т и жените" (2000) на същия режисьор.

Най-популярната роля на Лив Тайлър е в трилогията на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените” (2001), където тя играе Аруин.

В личния си живот, Лив страда от дислексия, както и от Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието. Никога не е взимала уроци по актьорско майсторство. Има 3-годишна (1995-1998) връзка с актьора Хоакин Финикс, а през 2003 г. се омъжва в Барбадос за британския рокмузикант Ройстън Лангдън, от когото има син, чийто кръстник е английският футболист Дейвид Бекъм. Бракът им се разпада през октомври 2009 г. От 2014 г. насам живее със спортния и развлекателен мениджър Дейвид Гарднър, през февруари 2015 г. ражда от него втория си син, а от декември същата година са сгодени и отново е бременна.
Copyright © 2024 Dir.bg.