Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Алисия Силвърстоун / Alicia Silverstone

Дата на раждане - 04.10.1976
Място на раждане - Сан Франсиско, Калифорния

Алисия Силвърстоун е родена в семейството на агент на недвижими имоти - английски евреин и бивша стюардеса. Има по-голeми от нея - брат и две сестри. Като много други американски момичета, мечтае от малка да стане актриса. Артистичната й кариера започва през 1990 г., когато е само 13-годишна. Снима се в клип, за реклама на пица... От 10-годишна работи като фотомодел, за което си спомня с неудоволствие. Никак не обичала да позира за реклами. Но парите от фотосеансите използва за уроците си по актьорско майсторство.

15-годишна става професионална актриса. За първите си роли в киното обаче казва: "Ужасни филми, ужасни сценарии, и при това всички ме увещаваха да се събличам пред камерата". Повечето от нейните познати така и не успяват да разберат прословутото й упорство по отношение на голите сцени. Недоумяват и когато Алисия отказва да се съблече (и губи ролята!) за снимките на филма "Съблазняване".

Зарежда се серия от провали на кастинги за участие в различни холивудски продукции. Така например, не успява да получи роля в комедийната мелодрама с Жерар Депардийо "Баща ми - героят", както и във филма "Малки жени". Проваля се даже на кастинга за телевизионния сериал "Бевърли-Хилс 90210". Измества я Шанън Доърти.

"Не пожелавам на никого да изпита горчилката от поражението, когато е на 15 години", припомня си по-късно Алисия трудния период. Сприятеляването й с Лив, дъщерята на Стивън Тайлър, фронтменът на рокгрупата "Аеросмит", се оказва златен шанс. Музикантът урежда и двете за новия клип на групата за песента "Crazy". Това е началото на трилогията от клипове на "Аеросмит" с участието на Алисия. Клипът "Craing" например, е определен за номер 1 в музикалната история на MTV.

След неговото излъчване Алисия става знаменита. Много скоро, благодарение на денонощното му въртене по МТV, лицето й става известно не само по цяла Америка, но и по целия свят. Междувременно, за да може да работи на снимачната площадка пълен снимачен ден (и за да получава хонорар без оглед на възрастта си), тя оформя законно своята пълна независимост (включително и финансова) от родителите си.

Малко по-късно, в навечерието на ежегодното връчване на наградите на МТV, Алисия Силвърстоун изпреварва в анкетите по популярност сред зрителската аудитория самия Рейф Файнс, изиграл блестящо ролята на нацист във филма на Стивън Спилбълг "Списъкът на Шиндлер". Това става възможно след екранния дебют на Алисия във филма ""The Crush"", наречен от западната преса "младежки вариант" на суперхита с Майкъл Дъглас и Глен Клоус "Фатално увлечение". Впрочем и снимките на нейната дебютна филмова роля също изискват разголване. Затова се налага използването на "подставено тяло" (актриса-двойник, наета специално за целта). По-късно Силвърстоун не подписва и контракта си за участие в трилъра "Бавачката", докато от сценария не отпадат "непристойните" епизоди с нейно участие. Злите езици в Холивуд започват да говорят, че се повтаря историята с "най-знаменитата девственица на Америка" Брук Шийлдс и че Силвърстоун преиграва със своята непристъпност.

"В мислите си мога да бъда пределно сексуална, но на практика, разбира се, нищо не зная за секса", скромничи Алисия, което обаче не й пречи да коментира щекотливата тема и по следния начин: "В много филми жените се опитват да изглеждат секси, подчертавайки своята сексуалност с походка, поглед, мимика, козметика. И в крайна сметка изглеждат глупаво. Аз не се опитвам да бъда сексуална, защото и без това съм си достаточно секси..."

Алисия Силвърстоун е една от най-младите продуцентки в Холивуд. За пръв път подписва продуцентски договор с Columbia Pictures за $ 8 млн., когато е само 19-годишна. Тогава създава заедно със своята мениджърка и приятелка Керълайн Кеслер своя собствена фирма "First Kiss Productions". Но продуцираният от нея филм "Свръхбагаж" се проваля, събирайки само $ 14 млн.

"Баровки" (Clueless - 1995) е сред най-известните филми на Алисия Силвърстоун. Той е съвременна адаптация на класическия роман на Джейн Остин "Ема". В "Свръхбагаж" (Excess baggage) нейната героиня организира собственото си похищение, за да привлече вниманието на баща си. В "Батман и Робин" (Batman and Robin) играе Batgirl, което не е най-доброто й екранно превъплъщение. "Взрив от миналото" (Blast from the past) е може би една от нейните най-добри роли в киното засега.

Силвърстоун с готовност приема поканата да се снима в Европа. През 1995 г. полага големи усилия да получи роля в "Открадната красота" на Бернардо Бертолучи, но е изместена от приятелката си Лив Тайлър. Във Франция се снима във филма на Ален Корно "Новият свят" (1995), а после играе и в Англия в мюзикъла по пиесата на Шекспир "Напразни усилия на любовта", поставен от Кенет Брана.

През 2003 г. ще играе главната роля в нов телевизионен сериал, сходен по тематика с показвания и у нас "Али Макбил". Новият проект все още няма име, но затова пък е известно, че с него се е заела Дарън Стар, чийто сериал "Сексът и градът" бие всички рекорди за популярност. Независимо, че е едва 26 годишна, Алисия Силвърстоун днес е една от най-популярните американски актриси. На нея са посветени повече от 150 интернет страници, които са сред най-посещаваните във виртуалното пространство.
Copyright © 2024 Dir.bg.