Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дерек Джакоби / Derek Jacobi

Дата на раждане - 22.10.1938
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английският актьор е посветен в рицарско звание през 1994 г. за заслугите си към театъра. Роден като единствено дете в семейството на мениджър на супермаркет (чиято майка е германка) и секретарка, Дерек отрано се интересува от драмата. На 6 години излиза на сцената в постановка на библиотечен състав. Като тийнейджър учи в гимназия Leyton, където се присъединява към училищния театрален клуб. Играе Хамлет в английския Национален младежки театър още преди да завърши, след което получава стипендия за университета в Кембридж. Там първо изучава история, преди да се отдаде напълно на театъра. Ролята му на Едуард II в Кембридж му носи покана за Бирмингамския театър през 1960 г., след което се дипломира.

Превъплъщението му в Хенри VIII през същата 1960 година привлича интереса на самия Лорънс Оливие, който го взима под крилото си. Джакоби става един от осемте съоснователи на Националния театър на Оливие и прави поредица от блестящи изпълнения. Едно от тях е ролята му на Касио в "Отело" и Оливие стои зад филмовия дебют на Джакоби в едноименния филм от 1965 г., в който Дерек повтаря театралната си роля. По-късно Оливие включва Джакоби в състава на филмовата си адаптация на Чеховите "Три сестри" (1970).

Джакоби излиза и на малък екран - играе в черно-белия телевизионен филм "Много шум за нищо" през 1967-а. През 1971 г. Джакоби напуска администрацията на Националния театър именно заради възможността да играе за повече медии. Продължава сценичните си изяви, а телевизията му предоставя голямата аудитория особено чрез сериалите "The Pallisers" (1974) и поредицата на BBC "Аз, Клавдий" (1976). Превъплъщението му в император Клавдий, излъчвано и по Българска телевизия, се счита за гениално.

Макар да играе във филми като "Денят на чакала" (1973) и "Досие Одеса" (1974), киното е на дистанция в кариерата на Джакоби, не е от първостепенно значение за него. Театърът и телевизията му придават статус на класическа икона. Неговият "Хамлет" обикаля по световни турнета чак в страни като Египет, Австралия, Швеция, Япония и Китай. През 1980 година играе на Бродуей, след което получава сценична треска и страх от игра в продължение на две години. Завръща се като част от турнето на Кралския Шекспиров театър през 1982-1985 г. и печели различни театрални награди (американската "Тони", "Оливие" и др.). През 1986 г. дебютира на Уест Енд в Лондон. 1989 година му носи телевизионната награда "Еми" за сериала на CBS "Десетият" ("The Tenth Man"), в който партнира на Антъни Хопкинс; двамата са номинирани за Златен глобус. Втората "Еми" на Джакоби е за играта му като гост-актьор в сериала "Фрейзър".

Кенет Брана е под сериозното въздействие на своя ментор Джакоби и прави с него кинопродукциите "Хенри V" (1989), "Отново мъртва" (1991) и "Хамлет" (1996). Дерек пък режисира Брана в продукцията "Хамлет" на театър "Ренесанс".

Сред запомнящите се кинороли на Джакоби са тази на Тиберий Гракх в "Гладиатор" (2000), на архиепископ Космо в "Речта на краля" (2010) и на краля в "Пепеляшка" (2015) отново на Кенет Брана.

В личния си живот, Дерек Джакоби има хомосексуален брак ("гражданско партньорство") от март 2006 г. с продуцента и актьор Ричард Клифорд, с когото преди това са заедно в продължение на 27 години.
Copyright © 2024 Dir.bg.